14.8 C
București
duminică, 19 mai, 2024

Cererea de energie electrică va crește într-un ritm accelerat

Cererea globală de energie electrică ar putea să crească cu 3.4% între 2024 și 2026, conform Agenției Internaționale a Energiei

Un studiu publicat de Agenția Internațională a Energiei (AIE) indică faptul că în următorii trei ani este prognozată o accelerare a cererii de energie electrică la nivel global, conform informațiilor furnizate de Biziday.

În ultimii ani, inclusiv în 2023, s-a înregistrat o scădere a cererii globale de energie electrică cu 2.2%, influențată de reducerea necesarului în economiile avansate.

Experții se așteaptă ca situația să se modifice și cererea globală de energie electrică să crească până la 3.4% între 2024 și 2026

Cu toate acestea, experții anticipează o schimbare în această tendință, estimând o creștere a cererii globale de energie electrică cu 3.4% între 2024 și 2026.

Se preconizează că aproximativ 85% din această creștere va proveni din afara economiilor avansate, în special din China, India și alte țări din Asia de Sud-Est.

Raportul evidențiază că, în ciuda creșterii cererii globale de energie, sursele regenerabile, precum cele solare, eoliene, hidroelectrice și nucleare, vor reuși să reducă rolul combustibililor fosili.

Conform estimărilor, până în 2026, energia regenerabilă va contribui cu aproape jumătate din producția mondială de energie electrică

Cercetătorii sugerează că acest tip de energie va depăși cărbunele și va deveni principala sursă de producție pentru gospodării.

În plus, se prognozează că producția de energie nucleară va atinge un maxim istoric la nivel global până în 2025, datorită creșterii producției în Franța, reactivării mai multor centrale din Japonia și începerii operațiunilor comerciale ale unor noi reactoare în diverse piețe, inclusiv în China, India, Coreea și Europa.

Potrivit estimărilor, în momentul în care ponderea folosirii combustibililor fosili va scade sub 60%, la nivel global, va fi atins un prag istoric pe care AIE l-a stabilit în urmă cu mai bine de 50 de ani.

Totuși, îndeplinirea obiectivelor climatice ale lumii ar necesita ca electrificarea să avanseze semnificativ mai rapid în următorii ani.

spot_img
Latest news
știri