16.2 C
București
luni, 29 aprilie, 2024

Cercetătorii au dezvăluit care vor fi statele din Europa cele mai afectate de caniculă în 2024

Una dintre țări s-a confruntat cu temperaturi extreme în 2018 și în 2022, iar canicula a cauzat mii de decese

Potrivit unui nou studiu, topirea calotelor de gheață din Arctica va duce la prezicerea valurilor de căldură din Europa, în special, în Marea Britanie, scrie publicația Sky News.

Cercetătorii au suspectat de ceva timp că există o legătură între temperaturile extreme din nordul Europei și topirea ghețarilor din Arctica.

Care va fi statul din Europa care va ”fierbe” în vara anului 2024?

Marea Britanie se va confrunta cu valuri de căldură, iar acest fenomen este strict legat de topirea calotelor de gheață și a ghețarilor din nordul înghețat.

Analiza a demonstrat că topirea cauzată de schimbările climatice va face posibilă prezicerea valurilor de căldură cu până la un an în avans.

Vom putea estima canicula care va lovi nordul Europei cu câteva luni înainte” a declarat Dr. Marliena Oltmanns de la Centrul Național de Oceanografie din Southampton.

O astfel de capacitate de prognoză va permite agricultorilor, spitalelor sau furnizorilor de energie să se pregătească pentru valurile de căldură care devin deja din ce în ce mai dese, pe fondul schimbărilor climatice.

Noul studiu examinează influența miliardelor de tone de apă rece, proaspăt topită din calotele de gheață și ghețari asupra curentului Atlanticului de Nord și poziția jet stream-ului în atmosferă (slăbirea vântului).

În timpul verii, topirea afectează locul în care apa caldă tropicală transportată de curentul Atlanticului de Nord întâlnește apa rece

Acest proces afectează sistemele meteorologice care pot induce o ”curbă” în jet stream.

Atunci când este ”curbat”, aerul cald din sudul Europei și din Africa ajunge deasupra Regatului Unit.

Acesta a fost exact situația care a precedat valurile de căldură din Regatul Unit în 2018 și în 2022.

La acel moment, temperaturile au depășit 40°C, cauzând aproape 3.000 de decese.

Latest news
știri