15.5 C
București
duminică, 15 septembrie, 2024

Supercom versus Primăria Sectorului 2: taxa pe gunoi rămâne o prioritate amânată

Istoria Supercom se repetă și se repetă zilnic: Bucureștiul depinde de Supercom, iar firma de salubrizare depinde de autorități. Primăria Sectorului 2 nu a reușit să ajungă la un consens în ce privește taxele.

O luptă pe bani, contra cronometru: până la data de 1 iunie, locuitorii Sectorului 2 trebuie să încheie individual contracte cu Supercom, pentru ridicarea gunoiului menajer. Cu toate acestea, operatorul de salubrizare și Primăria nu au stabilit tariful care îl vor plăti oamenii.

În urmă cu câteva săptămâni, pe site-ul Primăriei au fost puse în dezbatere publică două tarife în acest sens, respectiv 717,89 lei/tona fără TVA pentru gunoiul în amestec și 597,17 lei/tonă pentru cel reciclabil, însă acesta din urmă va fi subvenționat de primărie astfel că preluarea se va face gratuit.

Problema apare la gunoiul menajer în amestec și la cum se va calcula cât trebuie să plătească fiecare, respectiv transformarea din tone în mc, unitatea de măsură obișnuită pentru un tomberon. Dacă aplicăm formula standard, prețul rezultat este unul uriaș, de exemplu pentru un tomberon de 240 l pe care cetățenii de la case îl dau săptămânal, s-ar plăti undeva la 60 lei, iar asta înseamnă peste 200 lei/lună de gospodărie, menționează HotNews.

Prețul gunoiului, tarifele propuse și colectarea separată

Potrivit proiectului aflat în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Sector 2, tarifele propuse pentru ridicarea gunoiului menajer sunt:

– 717,89 lei/tona fără TVA pentru activitățile de colectare, transport si depozitare deşeuri menajere municipale in amestec, realizate pentru utilizatori casnici de pe raza sectorului 2 al Municipiului Bucureşti.

– 597,17 lei/tona fără TVA pentru activitățile de colectare separata, transport, sortare si depozitare reziduuri a deşeurilor din ambalaje (reciclabile) realizate pentru utilizatori casnici de pe raza Sectorului 2 al Municipiului București.

– Pentru implementarea și dezvoltarea colectării separate a deşeurilor pe raza Sectorului 2 al Municipiului București, se subvenționează parțial, de la bugetul local, nivelul tarifului prevăzut la alin. (1), respectiv pentru colectare separata, transport, sortare si depozitare reziduuri a deşeurilor din ambalaje (reciclabile), astfel încât utilizatorii casnici vor achita suma de 0,99 lei / tonă, fără TVA.

Potrivit Ordinului ANRSC 111/2007: ”greutatea specifică a deşeurilor menajere se ia egală cu circa 350 kg/mc, dacă la nivelul localităţii nu a fost stabilită prin măsurători şi înregistrări statistice o altă greutate specifică a deşeurilor”. Un metru cub înseamnă circa 4 tomberoane de 240 l, așa cum majoritatea gospodăriilor din sector au, iar la transformare se calculează că un tomberon are 87 kg.

Asta înseamnă circa 60 de lei fără TVA pe tomberon, peste 200 de lei lună/gospodărie, mai arată sursa citată.

21,5 lei/persoană/lună este o sumă mult mai mare

Primarul Radu Mihaiu a fost contactat de jurnaliștii HotNews.ro și a precizat că tariful este propus de către operatorul de salubritate și el nu poate fi modificat din pix de către primar. El trebuie pus în dezbatere publică, așa cum a fost el transmis, așa este reglementarea ANRSC. În urma dezbaterii tariful  poate fi aprobat sau nu, pot fi modificate lucruri din componența lui sau nu.

Dumnealor au motivat, după cum spune chiar ANRSC insuficient unele elemente din tarif, iar unele elemente puse în discuție sunt neclare. La întrebările legime cu ce au vrut să spună și de ce costă atât de mult anumite componente din tarif, cei de la Supercom nu au răspuns. În acest sens, unul dintre colegii mei din Consiliul Local a trimis informații către operatorul de salubritate, a trimis niște întrebări, tocmai pentru a înțelege de ce este un tarif serios mai mare decât la alte sectoare. Încă așteptăm răspunsul la aceste întrebări, nu l-am primit, tariful pare într-adevăr mare”, a explicat edilul

Mai mult, Radu Mihaiu a declarat că taxa cu siguranță trebuie să fie mai mare decât tariful:

Ideea este ca cetățenii să plătească mai puțin decât această taxă ca să nu ne trezim cu gunoiul pe stradă. Putem afirma cu siguranță că acel 21,5 lei/persoană/lună este o sumă mult mai mare decât vor trebui să plătească în medie cetățenii Sectorului 2”, a explicat primarul.

Soluția: un stiudiu care să stabilească o formulă corectă de calcul

De asemenea, edilul a adăugat că s-ar lua în calcul gunoiul după ce este aruncat și tasat în mașina de gunoi, nu volumul din tomberon, așa cum este acum. Radu Mihaiu a precizat că a comandat un studiu care să stabilească o formulă corectă de calcul, în funcție de densitatea gunoiului.

Am niște amendamente la ce ați spus. Unu, este de menționat faptul că trecerea de la greutate la volum se face conform unui indice care este calculat pentru gunoiul din mașina de gunoi, nu din tomberon. În mașina de gunoi există mecanisme care micșorează volumul, iar raportarea standard este făcută pentru acel gunoi. În acest sens vom face un studiu de gunoi ca să vedem cum arată gunoiul locuitorilor Sectorului 2 în tomberoane pentru a ne asigura că tarifele sunt corecte și transformarea din greutate în volum este una care să nu prejudicieze cetățenii. Suntem în faza de contractare, va fi gata în cel mai scurt timp. Probabil vom avea două tipuri de contracte, pentru cei care stau la bloc și cei care stau la case, fiind indici diferiți de transformare din greutate în volum”, a mai spus Radu Mihaiu.

O propunere din partea Supercom

În concluzie, edilul crede că tarifele vor fi pe volum, nu pe tomberoane. În continuare, se așteaptă tarifele actualizate din partea Supercom, dar una dintre soluții ar putea fi și subvenționarea.

În aceste sens, Radu Mihaiu a adăugat că va discuta cu colegii din Consiliul Local, dar așteaptă propunerea din partea firmei de salubrizare.

spot_img
Latest news
știri