12 C
București
vineri, 18 octombrie, 2024

Primarul din Piatra Neamț taie sute de pomi fructiferi, explicând că ”fructele păteaza aleile”

Pomii vor fi înlocuiți cu arbori ornamentali, cumpărați la suprapreț

Primăria din Piatra Neamț va tăia 225 de pomi fructiferi din oraș, invocând că este nevoie de ”estetică urbană”.

Potrivit declarațiilor făcute de primarul Andrei Carabelea, pomii vor fi înlocuiți cu peste 1900 de arbori ornamentali.

Primarul din Piatra Neamț: ”Sunt cu gândul la natură de când mă știu”

Andrei Carabelea a precizat că decizia de a înlătura pomii fructiferi e impusă de modernizarea orașului.

În cadrul unei declarații publicate ieri, 28 martie, Carabelea a explicat că a efectuat mai multe acțiuni de ecologizare și plantare.

De când sunt primar, în deciziile administrative mă gândesc mereu și la cum putem să-i facem bine naturii – sau, cel puțin, la cum să nu-i facem rău”, a transmis primarul PNL.

Pomii fructiferi vor fi tăiați în cursul acestei săptămâni

Potrivit primarului, vor fi tăiați aproximativ 225 de astfel de arbori ”care pătează aleile și nu numai”.

În locul acestora vor fi plantați 1978 de arbori ornamentali, ținând cont de regulile de estetică urbană.

Specii de copaci adaptate climatului zonei vor crește frumos. Sunt mult mai potriviți pentru spațiile verzi din oraș decât pomii fructiferi. Vom avea tei argintiu, frasin, chiparos albastru, zadă, pin, mesteacăn argintiu, chiparos, ienupăr sau arțar japonez. O să ne bucurăm cu toții de mai mult verde, de un aer mai puțin poluat și de trotuare mai curate. Piatra-Neamț va fi mai verde, nu doar cu numele, ci pe fiecare stradă unde plantăm acești copaci”, a transmis primarul PNL.

Reacția locuitorilor din Piatra Neamț: ”Este absurd. Pomii fructiferi pătează asfaltul?! Miniecosistemul va fi afectat. Păsările și insectele își vor pierde o sursă importantă de hrană”

Deși acțiunea este susținută de foarte mulți, au existat și voci care au criticat decizia primăriei, precizând că pomii înfrumusețează orașul și sunt un real ajutor în zilele caniculare.

Ceea ce este și mai îngrozitor este adeziunea multora dintre localnici la acest act. Sunt pomi puși de bunici sau tați. Îmi pare sincer rau pentru ca acești pomi vor fi tăiați, toți arată spectaculos. Din oraș verde, Piatra Neamț va deveni, încet, încet, un oraș gri. Să tai pomii fructiferi ca sa pui arborii ăștia la suprapreț e o mizerie absolută. Cât de idiot poate un om sa fie să propună așa ceva? Wow, e fabuloasă prostia”, au transmis mai mulți locuitori ai orașului.

spot_img
Latest news
știri