9.5 C
București
vineri, 10 ianuarie, 2025

Aventurile lui Sorin în Țara Minunilor Birocratice: Stejarii nou plantați pe Ipsilanti Voievod, Sectorul 2, plâng după apă

După ce a a fost trimis din instituție în instituție, unui localnic confuz i-au mai rămas umorul și speranța în bunăvoința localnicilor: ”Mâine iau un pet de 2l cu pălincă de gutui de 10 ani să-i scot pe riverani la udat. Un deț/o găleată cu apă”

Stejarii nou plantați în Sectorul 2, București, dau semne că nu le merge prea bine. Aceștia nu au fost udați deloc după plantare, se plânge un bucureștean, îngrijorat de soarta copacilor.

O veste bună, la pachet cu una proastă: „Ieri au plantat puii de stejar fără nici o moleculă de apă

Joi, 27 aprilie, a fost o zi mare pentru locuitorii străzii Ipsilanti Voievod, din Sectorul 2, București. Pe strada lor a avut loc plantarea unor stejari. Evenimentul l-a încântat și pe Sorin Cosmoiu, un bucureștean iubitor de natură. Bucuria sa a fost, însă, de scurtă durată, ea transformându-se rapid în îngrijorare pentru soarta copacilor abia plantați. Acestora le lipsește, spune el, un ingredient esențial: apa.

„Strada din mahalaua mea, asfaltată și străjuită de stejari. Ieri au plantat puii de stejar fără nici o moleculă de apă. De ieri, puii de stejar înfipți în țărână au început să moară,” relatează acesta, vineri, 28 aprilie, într-o postare pe Facebook.

Pozele pe care bucureșteanul le-a atașat postării par a îi verifica afirmațiile. Pâmântul din jurul copacilor este uscat, iar ei dau semne de ofilire.

Autorul postării este conștient de faptul că aceștia ar putea suferi în urma strămutării

„Orice copac replantat trece printr-o fază de stres. se schimbă compoziția solului, curenții de aer sunt diferiți, aria de hrănire e mult limitată (apropo, un stejar are nevoie de arie deschisă de hrănire de două ori mai mare decât circumferința coroanei). Apoi, știi că puiul de stejar smuls de lângă ai lui, suferă? Știi că ei, copacii, au relații „de familie”. Ei cresc, ca și noi, în familii. un trunchi bătrân e continuu hrănit prin rețeaua de rădăcini de ceilalți membrii ai familei. Pare incredibil, dar așa e,” explică acesta.

Incredibil, nu este. Pe tema aceasta există, deja, multe studii și cărți publicate. Dar, la fel de adevărat cum este că arborii trec printr-o perioadă de acomodare, este și faptul că aceștia au nevoie să fie udați corespunzător, în special imediat după plantare.

Conform publicației „Ghidul-practic-Plantez-în-București.pdf”, pusă la dispoziția iubitorilor de natură de către asociațiile „Adoptă un copac” și ”Viitor Plus”, în colaborare cu Primăria Capitalei, pe site-ul adoptauncopac.ro, „La finalizarea plantării, puietul trebuie să fie bine consolidat în sol,
astfel încât, dacă încercăm să îl scoatem, prin tragere ușoară, acesta să rămână în pământ. Apoi puietul se udă abundent, pentru a asigura umezeala necesară radăcinilor.

Foto: adoptauncopac.ro

Adică, exact ceea ce le lipsește stejarilor de pe Ipsilanti Voievod, și motivul penctru care alți internauți își arată îngrijorarea față de starea copacilor.

Autorul postării le relatează, în continuare, cum a decis să încerce să caute ajutor pentru stejarii abătuți, la autoritățile competente.

Aventurile lui Sorin în Țara Minunilor Birocratice. În acest caz, minunile birocratice din Sectorul 2

Prima oară, acesta i-a contactat în scris. Mai apoi, neliniștit că acestea nu vor acționa la timp, i-a contactat telefonic. „Am trimis e-mailuri la ANPM, primărie, ADP. Pe urmă am zis că-i mai bine să-i sun,” explică Sorin Cosmoiu.

La primărie, acesta a dat de cineva, cu toate că se apropia ora închiderii. Funcționarul nu era doar la muncă, incă, dar era și conștient de problemă, și a simpatizat cu Sorin Cosmoiu. Sfatul primit de la angajatul primăriei l-a lăsat pe Sorin perplex, însă. Acesta i-a spus să îi contacteze pe cei de la… Supercom.

”Am sunat la primărie. Mi-a răspuns! Vineri la 15:00! Am vorbit cu un domn care mi-a zis că mai are o sesizare despre aceași problemă, de pe o adresă de e-mail, (a mea). Mi-a zis că i se rupe sufletu de stejari, dar că tre să sun la Supercom, cei care fac totul în sector. Uite ce a priceput angajatul primăriei din ce am vorbit. Supercom se ocupă de deșeuri. În mintea nefericitului de la primărie puii de stejari erau deja deșeuri, ce puii lui!”

Am verificat și noi site-ul companiei, în caz că se înșela Sorin Cosmoiu. Nu se înșela. Nu există două companii cu același nume. Este vorba despre Supercom, compania de management al deșeurilor. Intrăm pe pagina companiei, cea care, aparent, „face totul în sector,” să fim siguri.

„Supercom se implica activ in sustinerea comunitatilor locale prin programe de ecologizare dezvoltate cu ajutorul partenerilor, autoritatilor centrale si locale, ONG-urilor. Prin implementarea solutiilor software pentru managementul deseurilor pe care compania le dezvolta ne putem integra cu orice platforma pe care clientii nostrii o utilizeaza,” ni se explică pe site.

De la firma de management al deșeurilor, la „ADP,” apoi la „Spații Verzi,” cu zero rezultat

Bucureșteanul continuă: Am sunat la Supercom, mi-au răspuns! Mi-au zis că nu ei, ci ADP îi udă.”

O informație care, desigur, ar fi trebuit să îl umple de bucurie pe acesta. În sfârșit, se părea că apăruse o soluție la orizont!

Încercarea bucureșteanului de a încuraja autoritățile din Sectorul 2 să acționeze nu a a avut succes. Foto: Sorin Cosmoiu, Facebook

E de iertat, însă, dacă bucuria i se va fi schimbat în tristețe, destul de rapid: aventura-i nu i se apropiase de sfârșit! „Am sunat la ADP sector 2, mi-a răspuns cineva! Și mi-a zis că cei care întrețin spațiul „verde” sunt cei de la Spații Verzi,” își continuă internautul iubitor de natură relatarea.

În mod natural, acesta a făcut pasul următor: i-a sunat pe reprezentanții departamentului „Spații Verzi,” al Primăriei Sectorului 2. Succesul avut?! „Am sunat la Spații Verzi sector 2, nu a răspuns nimeni.”

Și, iată, așa s-au încheiat aventurile lui Sorin în Țara Minunilor Birocratice.

Este clar din postare că bucureșteanul nostru iubește natura. „Mă doare să-i văd murind. Aș face orice să-i văd sumețiți,” spune acesta

L-am contactat pe Sorin, să îl întrebăm despre soarta stejarilor. „Nu-s ai mei, aș fi avut grijă de ei. sunt pe strada Ipsilanti Voievod, sector 2, bucurești. La distanță de mine. Mâine voi merge din curte în curte să-i scot pe oameni să ude stejarii. Să vedem ce va fi. Am făcut sesizări peste tot. E o porcărie,” ne spune acesta, dezamăgit de lipsa de succes acută în contactarea autorităților… păi, competente.

Posibil și mai confuz, după interacțiunea cu autoritățile Sectorului 2, decît cetățeanul turmentat a lui Caragiale, Sorin Cosmoiu nu se lasă, însă, bătut. El speră să îi poată mobiliza pe locuitorii de pe Ipsilanti Voievod, pentru a salva copacii.

„Mâine merg să-i ud eu și să-i conving pe cei ce locuiesc pe Ipsilanti Voievod că ei trebuie să grijească stejarii, fiind principalii beneficiari,” continuă acesta. „Pe urmă mai vedem. Asta e o soluție provizorie. Poate îi conving să-și ude fiecare stejarul din dreptul curții, că la ei e principalul beneficiu. Că de la cine ar fi trebuit să se ocupe de ei n-am niciun fel de așteptare,” adaugă el, dezamăgit de interacțiunea sa cu autoritățile.

Schimbările climatice și proasta administrare a îngrijirii copacilor post-plantare omoară, anual, milioane de puieți

Dacă îngrijorarea bucureșteanului poate părea excesivă, istoricul recent al plantărilor, arată că motivul pentru aceasta este real.

Pro-TV arăta, într-un articol de anul trecut, că mii de copaci se uscaseră „tot din cauza neglijenței autorităților” care nu îi toaletaseră, pe alții, adecvat. „Numai în ultimii ani,” arăta canalul de știri, „Capitala a pierdut peste o mie de hectare de spațiu verde.” Reporterii săi au descoperit sute de copaci uscați, de-a lungul arterelor principale, copaci care, spun ei, vor cădea în următorii ani.

Între timp, în Regatul Unit, autoritatea rutieră britanică, National Highways, plantase 850,000 de puieți pe autostrada A14 între,Cambridge and Huntingdon. Seceta care a dus la uscarea extremă a solului a dus, însă, la moartea a 500.000 dintre aceștia, relatează Sky News.

Motivul pentru moartea puieților de-a lungul și latul Insulei este simplu, spun specialiștii în arboricultură. Se pune emfază prea mare pe plantarea unor cantități mari de copaci. Îngrijirea acestora post-plantare este, însă, spun aceștia, minimală.

Doar umorul îi mai salvează pe oameni de la a se lăsa copleșiți de negura izvorâtă din ridicolul situației

„Ăia cu udatul sunt de la altă firmă,” comentează, mai în glumă, mai în serios, o interlocutoare a lui Sorin Cosmoiu.

”Mâine iau un pet de 2l cu pălincă de gutui de 10 ani să-i scot pe riverani la udat. Un deț/o găleată cu apă,” îi răspunde acesta.

spot_img
Latest news
știri