19.3 C
București
joi, 16 mai, 2024

Efectele Schimbărilor Climatice: Inundații fără precedent în Emiratele Arabe și Oman

În doar două zile, Emiratele Arabe Unite s-au confruntat cu cele mai abundente precipitații de la începutul înregistrărilor meteorologice

Schimbările climatice au fost unul din factorii care au influențat precipitațiile și inundațiile neobișnuite de săptămâna trecută, în Emiratele Arabe și Oman, scrie Jurnalul.md.

Un grup de 21 de cercetători și oameni de știință, ca parte a inițiativei World Weather Attribution, a descoperit că schimbările climatice au sporit intensitatea precipitațiilor extreme asociate cu fenomenul El Niño cu aproximativ 10% – 40%, comparativ cu nivelurile normale, în lipsa încălzirii globale.

Utilizând modele științifice, echipa nu a putut determina exact cât de mult a crescut probabilitatea de inundații din cauza încălzirii globale.

Temperatura medie globală a crescut cu 1.2 grade Celsius față de perioada preindustrială

Cu toate acestea, oamenii de știință au concluzionat că acesta este cel mai probabil factorul principal care a contribuit la precipitațiile record, deoarece atmosfera acum reține cu până la 8% mai multă umiditate, iar temperatura medie globală a crescut cu 1.2 grade Celsius față de perioada preindustrială.

Peninsula Arabică se confruntă ocazional cu episoade intense de ploaie în lunile aprilie și mai, din cauza “sistemului convectiv mesoscalat”, adică a mai multor furtuni ce acționează împreună, ca un singur sistem meteorologic.

Cercetătorii au menționat că temperaturile record ale oceanelor joacă un rol semnificativ în alimentarea furtunilor, care sunt din ce în ce mai frecvente, potrivit observațiilor.

Un alt factor care a influențat evenimentul neobișnuit a fost El Niño, un model climatic în Oceanul Pacific care determină încălzirea apelor de suprafață.

Schimbările climatice au dus la precipitații fără precedent

Între 14 și 15 aprilie, Emiratele Arabe Unite s-au confruntat cu cele mai abundente precipitații de la începutul înregistrărilor meteorologice, în urmă cu 75 de ani.

Cu o climă uscată, în care ploile sunt rare, Dubai a înregistrat, în câteva ore, o cantitate de precipitații ce cade, în mod obișnuit, în mai mult de un an.

spot_img
Latest news
știri