Fondul Mondial pentru Natură din România a precizat că un nou raport al Living Planet Index (LPI) dezvăluie o scădere dezolantă de 81% a populațiilor de pești migratori de apă dulce monitorizate între 1970 și 2020.
Mai mult, iar în Europa se înregistrează un declin de 75%. Printre aceștia se numără și sturionii, clasificați acum ca fiind cel mai periclitat grup de specii din întreaga lume.
Fondul Mondial pentru Natură din România: ”Imaginează-ți o creatură care înoată prin apele Pământului de peste 200 de milioane de ani”
”Maiestruoșii sturioni, unele dintre cele mai vechi specii de pești, au supraviețuit erelor glaciare și schimbărilor continentale, crescând până la șase metri lungime și trăind zeci de ani. Dar astăzi, acești pești preistorici se confruntă cu cea mai mare provocare de până acum: extincția”, se arată în comunicatul publicat pe contul de Facebook.
”Sturionii sunt în pericol din cauza pescuitului excesiv, a comerțului ilegal cu caviar și a pierderii habitatului”
Râurile și zonele umede, cândva sanctuarele lor, sunt acum fragmentate de baraje și transformate în zone agricole. Poluarea și schimbările climatice nu fac decât să le înrăutățească situația.
Sturionii, pești emblematici ai apelor dulci, estuarelor și mărilor Mării Negre, Caspice și Mediterane, fascinează prin longevitatea lor, ajungând să trăiască până la 100 de ani.
Printre speciile remarcabile se numără Beluga, Sterletul, Sturionul de Dunăre și cel de Atlantic.
Sturionii sunt recunoscuți pentru caviarul lor prețios, o delicatesă râvnită pe plan internațional. Din păcate, pescuitul excesiv și pierderea habitatului au dus la protejarea multor specii de sturioni, pentru a preveni dispariția lor.