24.2 C
București
vineri, 21 iunie, 2024

Un aisberg gigant s-a desprins dintr-o banchiza din Antarctica

Aisbergul măsoară 380 de kilometri pătraţi

Un aisberg de mari dimensiuni s-a desprins din banchiza Brunt, în Antarctica, a anunţat British Antarctic Survey (BAS), un institut de cercetare din Marea Britanie, scrie DPA citat de G4 Media.

Aisbergul, care măsoară 380 de kilometri pătraţi, s-a desprins luni, la câteva săptămâni după ce o fisură de 14 kilometri s-a format în gheaţă.

Banchiza Brunt, situată în Antarctica, este una dintre cele mai cunoscute banchize din lume datorită activității științifice intense și a mișcărilor dramatice ale gheții

Evenimentul de ”calving” – termenul ştiinţific care desemnează separarea unor fragmente de gheaţă dintr-un gheţar sau masă de gheaţă – a fost al treilea din regiune în ultimii patru ani.

Oamenii de ştiinţă de la BAS au identificat instabilităţi în regiune în urmă cu un deceniu, iar drept urmare staţia de cercetare britanică Halley a fost mutată la o distanţă de 20 de kilometri în interiorul continentului în 2016.

Această fragmentare era aşteptată de la apariţia Halloween Crack, în urmă cu opt ani, şi reduce suprafaţa totală a banchizei la cea mai mică dimensiune de la începutul monitorizării”, a spus Oliver Marsh, cercetător în cadrul BAS.

Evenimentul nu ar fi legat de schimbările climatice

Comunicatul de presă dat publicităţii de BAS precizează că evenimentul nu este legat de schimbările climatice.

La Baza Halley cercetătorii sunt prezenţi din noiembrie până în martie, în timpul verii antarctice. Restul anului, regiunea este monitorizată cu ajutorul imaginilor satelitare.

spot_img
Latest news
știri