19 C
București
marți, 14 mai, 2024

Comisia Europeană acuză intervențiile geoinginerești pentru modificarea climei ca fiind inacceptabile

Reprezentanții Comisiei Europene cer discuții internaționale legat de geoinginerie. Mai exact aceștia spun că astfel de intervenții pentru a modifica clima prezintă riscuri „inacceptabile”.

Geoingineria a atras un interes din ce în ce mai mare. Deoarece țările nu reușesc să reducă emisiile de gaze cu efect de seră suficient de repede. Astfel încât să reducă schimbările climatice. Dar problema manipulării sistemelor planetare, chiar și în acest scop, este una extrem de controversată. „Nimeni nu ar trebui să efectueze experimente singur cu planeta noastră comună”. A explicat șeful Uniunii Europene pentru politici climatice, Frans Timmermans. „Acest lucru ar trebui să fie discutat în forumul potrivit, la cel mai înalt nivel internațional”. A mai spus el, în timp ce a sugerat că ONU ar putea fi locul de discuții.

Tehnicile care încearcă eliminarea emisiilor de CO2

Tehnicile de geoinginerie includ eliminarea directă a emisiilor de CO2 din atmosferă. Primele centrale care fac acest lucru sunt deja în funcțiune. Ele captează CO2 în cantități mici în comparație cu emisiile țărilor. Tot la acest capitol, mai controversată este modificarea radiației solare (SRM). Aceasta ar reduce cantitatea de lumină solară care ajunge la suprafața Pământului. Prin pulverizarea aerosolilor de sulfat în stratosferă pentru a reflecta mai multă lumină înapoi în spațiu. Joanna Haigh, profesor emerit la Imperial College London, spune că e f periculos. Pe lângă pericole fizice, astfel de tehnologii riscă să ofere poluatorilor o scuză. Pentru a nu aborda cauza principală a schimbărilor climatice. Respectiv emisiile de gaze cu efect de seră produse din arderea combustibililor fosili.

”Risc inacceptabil pentru oameni și mediu„

Guvernarea geoingineriei va fi extrem de complexă, dar necesară pentru a reglementa orice viitoare tehnologii de geoinginerie. Care ar putea scădea în mod fezabil temperaturile medii globale”, a adăugat ea. Într-un document explicativ, Comisia spune că în starea sa actuală de dezvoltare, SRM este un pericol. „Reprezintă un nivel inacceptabil de risc pentru oameni și mediu”, spune Comisia. UE finanțează două proiecte pentru a evalua tehnicile de geoinginerie, dar a spus că niciunul nu va dezvolta sau testa SRM. SRM are părerile împărțite în rândul oamenilor de știință. Unii au cerut interzicerea geoingineriei solare, argumentând că ar fi imposibil de guvernat. Și ar putea declanșa efecte imprevizibile, inclusiv asupra vremii și agriculturii.

spot_img
Latest news
știri