1.2 C
București
miercuri, 27 noiembrie, 2024

Proiectele de gaze ale programului Anghel Saligny cresc facturile și emisiile de CO2

Analiza Bankwatch România arată că finanțările pentru distribuția gazelor vor crește consumul național cu o treime, emisiile de CO2 cu 7 milioane de tone anual și vor mări facturile gospodăriilor cu până la 1000 de lei pe an

O analiză realizată de organizația de protecție a mediului Bankwatch România arată că proiectele de distribuție a gazului finanțate prin programul guvernamental Anghel Saligny vor conduce la creșterea consumului național de gaz cu o treime, adăugând peste 3 miliarde de metri cubi.

Programul guvernamental Anghel Saligny va face ca emisiile de gaze cu efect de seră să crească cu 7 milioane de tone de CO2 anual. Mai mult, facturile de încălzire vor crește semnificativ

Programul, gestionat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), alocă 26 miliarde de euro pentru 807 proiecte până în 2027, majoritatea în zone rurale.

Organizația afirmă că programul Anghel Saligny, prin finanțarea gazelor fosile, contravine angajamentului de tranziției energetică și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, stabilite la nivel European, dar va crește și nivelul de sărăcie energetică al populației.

Politica ETS 2 reprezintă o nouă directivă de taxare a emisiilor de gaze cu efect de seră din sectorul clădirilor și transportului.

Aceasta va intra în vigoare din 2027 și se așteaptă ca emisiile să coste 45 de euro/tonă, în scenariul optimist.

Până atunci, statele membre trebuie să dezvolte un „Plan social pentru climă” care să identifice consumatorii vulnerabili și să le ofere sprijin pentru tranziția energetică.

România va putea accesa în jur de 6 miliarde de euro pentru susținerea consumatorilor

Analiza Bankwatch mai arată că o gospodărie cu centrală proprie pe gaze ar putea să plătească cu până la 1000 de lei mai mult pe an față de prezent, în funcție de consumul de gaze.

Pentru cele 807 proiecte de rețele de gaze din Anghel Saligny, estimează un cost anual cu emisiile de CO 2 în jur de 318 milioane euro/an, pentru 7 milioane de tone de CO2, mai mult decât emit toate centralele termoenergetice pe bază de gaze într-un an.

Pe lângă costurile directe, programul nu prevede măsuri de tranziție la energie regenerabilă, deci aceste noi sisteme bazate pe gaze fosile vor conduce la nevoia de investiții suplimentare în viitor, având în vedere dezbaterile despre eliminarea completă a centralelor pe gaze până în 2040.

spot_img
Latest news
știri