Una dintre cele mai mari publicații științifice din lume a retras un articol ai cărui autori susțineau că nu au găsit nici o dovadă a unei crize climatice.
Springer Nature a declarat că a retras articolul publicat de patru fizicieni italieni, raportează The Guardian. Decizia a fost luată după ce publicația a lansat o investigație internă. Concluziile studiului, a constatat aceasta, „nu sunt susținute de dovezile disponibile sau de datele furnizate de autori”.
Articolul a apărut inițial în European Physical Journal Plus în ianuarie 2022. Revista nu este una cunoscută ca având vechime în publicarea articolelor despre știința schimbărilor climatice.
Articolul a fost o adevărată comoară pentru grupurile de sceptici climatici, care l-au distribuit pe scară largă
Nouă luni mai târziu, acesta a fost raportat într-o știre de pe prima pagină a ziarului australian, și promovat în două segmente pe, Sky News Australia. Canalul a fost descris drept un hub global pentru dezinformare în ceea ce privește științele climatice. Segmentele au fost vizionate de peste 500.000 de ori pe YouTube.
Autorii articolului susțineau că datele analizate de ei nu au confirmat existența vreunei tendințe în privința precipitațiilor extreme, inundațiilor, secetei și productivității alimentare.
„În concluzie, pe baza datelor observaționale, criza climatică pe care, potrivit multor surse, ne confruntăm astăzi, nu este încă evidentă”, se spune în articol.
Mai mulți oameni de știință climatologică le-au declarat reporterilor că articolul a denaturat unele articole științifice
Mai mult, acesta ar fi fost „selectiv și părtinitor” și a avut informații culese la voia autorilor, într-un mod care nu era științific.
Ca urmare a semnalării acestor neregularități, Springer Nature a anunțat că investighează articolul. Declarația editorilor jurnalului spune că aceștia au lansat o „investigație amănunțită.” Aceasta a inclus o analiză post-publicare de către experți în domeniu.
Autorii articolului au prezentat, și ei, un addendum la lucrarea inițială, în timpul investigației, se arată în comunicat.
„După o analiză atentă și consultări cu toate părțile implicate, editorii au concluzionat că nu mai aveau încredere în rezultatele și concluziile articolului”, a spus jurnalul
„Anexa nu a fost considerată adecvată pentru publicare, iar retragerea a fost cea mai potrivită cale de acțiune pentru a menține valabilitatea înregistrării științifice.”
Aceștia precizează că au fost ridicate preocupări „cu privire la selecția datelor, analiza și concluziile rezultate ale articolului”. De asemenea, concluziile articolului „nu au fost susținute de dovezi disponibile sau de datele furnizate de autori”.
Pe când articolul este încă disponibil pentru descărcare, acesta are acum cuvintele „ARTICOL RETRAS” ștampilate pe fiecare pagină.
Potrivit site-ului web al revistei, articolul a fost accesat de 92.000 de ori
The Guardian a întrebat de ce problemele cu ziarul nu au fost preluate înainte de publicare. Springer Nature a spus că nu poate discuta „istoria specifică sau procesul de evaluare inter pares a unei lucrări cu nimeni altul decât autorii”.
Editorul și editorii și-au luat angajamentul „să mențină cele mai înalte niveluri posibile de integritate în conținutul publicat în reviste și luăm măsuri pentru a ne asigura că probleme similare nu vor apărea în viitor”.
Unul dintre autorii studiului este Franco Prodi, un cunoscut sceptic cu privire la criza climatică
În 2022, acesta a semnat, alături de fizicianul nuclear pensionat Renato Riccila, o declarație conform căreia „nu a existat nicio urgență climatică” și că „îmbogățirea atmosferei cu CO2 este benefică”.
Autorul principal al studiului, Prof. Gianluca Alimonti este un fizician nuclear. Același care a susținut în 2014 că nu a existat un consens printre oamenii de știință că încălzirea globală a fost cauzată de activitatea umană.
Toate astea, în condițiile în care există cel puțin șase studii separate din care putem afla poziția celorlalți oameni de știință, la nivel global. Conform acestora, între 90% și 100% dintre aceștia sunt de acord că oamenii sunt cauzatorii fenomenului de încălzire globală.