17.7 C
București
miercuri, 18 septembrie, 2024

Microplasticele au fost detectate în creierul uman, pentru prima dată

Sunt de 30 de ori mai multe microplastice în creier decât în ficat sau rinichi.

Microplasticele au fost detectate pentru prima dată în creierul uman. Studiul din SUA a fost descris în mass-media ca fiind înfricoșător, șocant și alarmant, potrivit Science Alert.

Prezența plasticului în viața noastră este deja o realitate. De la haine și până la recipiente pentru alimente, de la telefoane mobile și până la mașini, acest material și-a făcut loc peste tot. Tot mai mulțicercetători sunt acum preocupați de impactul micilor fragmente asupra sănătății noastre.

Noul studiu a analizat concentrațiile de microplastice în 51 de probe din ficat, rinichi și creier. Acest lucru s-a realizat datorită autopsiilor efectuate în Albuquerque, New Mexico.

Cum microplasticele sunt greu de observat, chiar și cu microscopul, cercetătorii caută alte metode pentru a ledetecta. În cazul de față, ei au folosit instrumente complexe pentru a vedea compoziția chimică a microplassticelor din probe. Contrar așteptărilor, au găsit de 30 de ori mai multe microplastice în creier decât în ficat și rinichi. Prima ipoteză a fost aceea că infiltrarea microplasticului în creier se datorează fluxului sanguin ridicat către creier. De cealaltă parte, ficatul și rinichii au roluri mai degrabă în detoxifiere de particule externe.

Noul studiu a descoperit că cantitatea de microplastice din creier a crescut cu 50% între 2016 și 2024. Acest lucru poate reflecta creșterea poluării cu plastic din mediu, dar și creșterea expunerii umane.

Cea mai mare parte a particulelor găsite a fost compusă din polietilenă. Acesta este cel mai comun plastic din lume. Este folosit în multe produse de zi cu zi, precum capacele de sticle ori pungile de plastic.

Este pentru prima dată când microplasticele au fost găsite în creierul uman, ceea ce este important. Cu toate acestea, acest studiu este un „pre-print”, astfel încât alți cercetători independenți în domeniul microplasticului nu au revizuit sau validat încă studiul.

Cum ajung microplasticele în creier?

Microplasticele pătrund de obicei în organism prin alimente și apă contaminate. Acest lucru poate perturba microbiomul intestinal și poate provoca inflamații.

De asemenea, particulele mai potr pătrune în corp prin inhalare. O dată ajunse în plămâni, se pot infiltra în fluxul sanguin și pot să călătoreacă prin tot corpul.

De curând au fost descoperit microplastice în fecale, articulații, ficat, testicule, sânge, vene și inimă.

Pentru a pătrunde în țesutul cerebral, microplasticele trebuie să traverseze bariera hemato-encefalică. Aceasta reprezintă un strat complex de celule care se presupune că împiedică obiectele din sânge să intre în creier.

spot_img
Latest news
știri