3 C
București
marți, 12 noiembrie, 2024

Prima fabrică de captare a carbonului din California va beneficia de iluminat verde și va absorbi emisiile generate de 200.000 de mașini

California va beneficia de o instalația care va capta carbonul generat de 200.000 anual.

Instalația de captare a carbonului a primit aprobarea autorităților de reglementare din California. Proiectul își propune să absoarbă CO2 și să-l injecteze în subteran. De acolo, acesta nu va putea influența clima Terrei, potrivit IFL Science.

Proiectul va fi realizat în câmpul petrolier Elk Hills din valea San Joaquin. Astfel, Elk Hills Field va deveni „unul dintre primele locuri de captare a CO2 din SUA”. California Resources Corp (CRC) estimează că instalația va fi capabilă să capteze peste 1 milion de tone de CO2 anual. Cantitatea echivalează cu emisiile anuale a aproximativ 200.000 de mașini.

În total, are potențialul de a stoca până la 46 de milioane de tone de CO2.

„Acesta este un pas semnificativ înainte pentru Kern County și CRC în sprijinirea tranziției energetice în California. Credem că tehnologia de captare a carbonului va duce la crearea de noi locuri de muncă și la îmbunătățirea calității aerului în districtul Kern”, a declarat Francisco Leon, președinte și director executiv al CRC, într-un comunicat.

Prima fabrică de captare a carbonului din California va absorbi 46 de milioane de tone de CO2

California și-a stabilit obiectivul de a atinge neutralitatea în carbon până în 2045. Totuși, asta nu înseamnă că vor opri pomparea petrolului. Odată cu tranziția unor părți din producția de energie către surse regenerabile, statul va folosi captarea și stocarea carbonului pentru a compensa utilizarea combustibililor fosili.

Captarea carbonului este un subiect controversat. Susținătorii săi susțin că ar putea fi un instrument util pentru a îndepărta lumea de petrol și gaze, plus că ar putea fi singura modalitate realistă de a obține emisii nete zero în câteva decenii. Între timp, criticii susțin că este nedovedit, nesigur, costisitor și, în cele din urmă, permite industriei combustibililor fosili să rămână neresponsabilă.

Având în vedere riscurile, unele grupuri locale din Kern Country au lansat opoziție față de noul proiect. De asemenea, orașele din apropiere și-au exprimat temerile că carbonul pompat în subsol s-ar putea scurge la suprafață. În plus, unii geofizicieni și-au exprimat îngrijorarea că injectarea de gaz în roca de bază ar putea chiar induce cutremure prin „seismitate indusă”.

spot_img
Latest news
știri