11.1 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

A plantat 11.000 copaci, formând o reală pădure: ”Oamenii au râs de mine”

A reîmpădurit zona în care trăiește, salvând de la secetă mai multe sate: în acest moment există o nouă pădure pe locurile unde, odinioară, existau doar terenuri sterpe și aride.

Timp de 24 de ani a lucrat pentru a planta, de unul singur, o pădure întreagă. Deși localnicii din zonă au dat foc pădurilor, pentru a le transforma în teren agricol, bărbatul din Indonezia a decis că există soluții pentru natură.

Este supranumit ”războinicul eco”, și a reîmpădurit dealurile din zona în care trăiește. Deși localnicii l-au considerat nebun, Sadiman a salvat de la secetă mai multe sate.

Localnicii credeau că există spirite în copaci

Bărbatul, în vârstă de 69 de ani, este cunoscut sub numele de ”Mbah”, nume care se traduce ca ”bunicul”. Acesta a lucrat neîncetat pentru a planta copaci pe dealurile din centrul provinciei Java.

M-am gândit că dacă nu plantez arbori, întreaga zonă va deveni uscată. Din experiența mea, copacii banian (specie de smochin) și ficușii pot reține multă apă. Oamenii au râs de mine pentru că am adus semințe de banian în sat. S-au simțit neliniștiți deoarece credeau că există spirite în acești copaci”, a povestit Sadiman.

Bărbatul a împădurit o zonă de cel puțin 250 de hectare, plantând peste 11.000 de copaci. Rădăcinile lungi ale copacilor banian și ale ficușilor ajută la reținerea apelor subterane și la prevenirea eroziunii solului, arată Știrile Pro TV.

Oamenii au acum apă curentă pentru irigarea fermelor

Datorită eforturilor sale, s-au format izvoare acolo unde, odinioară, existau doar terenuri sterpe și aride. Oamenii au acum apă la robinet și pentru irigarea fermelor. Cu toate acestea, la început, puțini localnici i-au apreciat munca, mai precizează sursa citată.

Oamenii credeau că e nebun, dar uitați-vă acum la rezultate. A adus apă curată pentru oamenii din mai multe sate”, a povestit un localnic.

Pentru a reuși să facă rost de bani pentru puieți, Sadiman a plantat cuișoare și jackfruit pe care, apoi, le-a vândut.

Sper că oamenii de aici vor avea o viață prosperă și vor trăi fericiți. Și să nu ardă, din nou, pădurea”, a adăugat Sadiman.

Latest news
știri