15.3 C
București
vineri, 9 mai, 2025

A fost lansat Pactul de mediu pentru un oraș bun de trăit

Anunțul a fost făcut de asociația Mai Mult Verde

Asociația Mai Mult Verde a transmis că ieri, 29 mai, a fost lansat Pactul de mediu pentru un oraș bun de trăit.

Pactul a fost lansat de Platforma de mediu pentru București.

Documentul propune 10 direcții de acțiune și soluții punctuale pentru un București mai verde, mai respirabil și cu o calitate a vieții mai bună pentru locuitorii săi.

La prioritizarea temelor a participat și asociația noastră, iar inițiatorii Pactului invită candidații la PMB și Consiliul General să le susțină în programele lor de guvernare pentru următorii 4 ani.

Pactul de Mediu pentru un Oraș Bun de Trăit poate fi susținut de cetățeni prin citirea și semnarea lui virtuală accesând acest link

1. Protejarea și extinderea spațiilor verzi

2. Îmbunătățirea calității aerului

3. Promovarea și implementarea Mobilității Urbane Durabile

4. Gestionarea eficientă a deșeurilor

5. Protejarea și extinderea biodiversității în oraș

6. Gestionarea responsabilă a resurselor de apă

7. Implementarea soluțiilor bazate pe natură pentru reziliență la schimbările climatice

8. Crearea Centurii Verzi București-Ilfov

9. Monitorizarea indicatorilor de mediu și date deschise către public

10. Urbanism responsabil, având în centru interesul general, nu profitul financiar imediat

Bucureștiul este unul dintre cele mai poluate orașe din Uniunea Europeană și capitala cu cel mai mare cost social asociat poluării: 3000 euro/cetățean/an, aflându-se și între exemplele negative ale orașelor cu prea puțin spațiu verde pe cap de locuitor, respectiv 7-9 mp, în vreme ce legislația stipulează un minim de 26 mp/cap de locuitor”, se arată în comunicatul asociației Mai Mult Verde.

Tot bucureștenii pierd cel mai mult timp în trafic dintre orașele analizate de un studiu din 2023, iar când vine vorba de gestionarea deșeurilor prin reciclare, Bucureștiul se află pe ultimul loc în UE

Toate aceste performanțe negative reduc speranța de viață sănătoasă a bucureștenilor cu circa 4 ani, precum și calitatea vieții în oraș, ceea ce crește incidenței bolilor și a deceselor timpurii. Dacă trebuie neapărat să cuantificam, asta înseamnă și un dezastru economic pentru oraș”, a mai transmis organizația pentru protecția mediului.

Latest news
știri