Emisiile de la vehiculele din California au scăzut constant în ultimii ani. Cu toate acestea, din 2010, particulele microscopice din aer și ozonul la nivelul solului au încetat să scadă din cauza creșterii „surselor secundare”. Aceste surse secundare sunt reprezentate de copacii și arbuștii care înverzesc străzile din Los Angeles, scrie Science Alert.
O echipă de oameni de știință americani a făcut cercetări deasupra Los Angelesului de 9 ori în iunie 2021, pentru a măsura direct concentrațiile fluctuante de compuși organici volatili (COV), care sunt precursori ai poluării cu particule și ozon care pot proveni de la plante.
Studiul a fost realizat folosind un spectrometru de masă la bord. Acesta descrie în detaliu răspândirea a peste 400 de tipuri de emisii.
Rezultatele au fost combinate cu modele de temperatură până la o rezoluție de 4 kilometri pătrați. Echipa a stabilit că sursele botanice de COV, care includ compuși precum izoprenul, monoterpenele și sescviterpenelele, au contribuit la aproximativ 60% din potențiala formare a aerosolilor organici secundari la începutul verii în Los Angeles.
Aceste emisii cresc simultan cu vremea caldă și seceta. Prin urmare, pe măsură ce vara continuă, și ele s-ar putea agrava. Cercetătorii prevăd că aceasta este o problemă la care trebuie să fim atenți pe măsură ce planeta se încălzește.
Copacii au devenit o sursă de poluare a aerului în Los Angeles
Poluarea aerului ambiant rămâne o problemă semnificativă de sănătate la nivel mondial. Particulele solide fine cresc riscul de boli cardiace și greutate mică la naștere. De cealaltă parte, ozonul din aerul pe care îl respirăm are legături cu bolile respiratorii și cu o mortalitate crescută.
Cheia formării ambelor materiale potențial toxice sunt COV – o mare varietate de substanțe chimice. Acestea ne afectează în mod direct sănătatea și reacționează la lumina soarelui și în atmosferă. Ulterior, ele formează particule și gaze precum ozonul.
Ceea ce este surprinzător este că chiar spațiile verzi care definesc viața curată își generează proprii compuși sub formă de terpenoide, despre care analiza a arătat că au contribuit cu aproximativ 16% din fluxul de masă măsurat al COV.
Dezbateri aprinse au izbucnit asupra semnificației surselor biogene versus industriale, mai ales când se iau în considerare temperaturile mai ridicate.