Un studiu recent atestă în mod oficial existența celor mai vechi urme de pași umani descoperite în America de Nord, în Parcul Național White Sands din statul New Mexico.
Acestea sunt datate la aproximativ 23.000 de ani.
Această constatare, susținută de analize din mai multe laboratoare și de 55 de probe cu radiocarbon, întărește teoria conform căreia prezența umană pe continent precede cu aproximativ 10.000 de ani cultura Clovis — până recent considerată cea mai veche cultură umană din regiune.
Oamenii au pășit pe solul nord-american cu mii de ani înaintea culturii Clovis
Cercetările anterioare au fost întâmpinate cu scepticism, deoarece datarea se baza pe resturi vegetale ce puteau conține apă ”fosilă”, afectând acuratețea.
Însă noul studiu a analizat direct stratul roșiatic de sedimente în care s-au păstrat urmele, eliminând îndoielile, scrie publicația Science.org.
Astfel, se conturează un nou capitol al istoriei migrației umane în Lumea Nouă, într-o perioadă în care continentul era dominat de gheață și faună preistorică.
Oameni fără urme: prezență confirmată, cultură dispărută
Totuși, descoperirea ridică și noi întrebări: în ciuda prezenței clare a acestor oameni, nu s-au găsit unelte, oase sau locuințe care să sugereze o cultură stabilă.
Această absență indică faptul că ar fi fost vorba de grupuri izolate, care nu au reușit să supraviețuiască pe termen lung, mai punctează sursa citată.
Abia odată cu apariția culturii Clovis, în urmă cu aproximativ 13.000 de ani, urmele umane au început să se manifeste nu doar în praf, ci și în istorie.