16.5 C
București
joi, 19 septembrie, 2024

Perioadele de secetă pot duce la apariția microplasticului în râuri

Un nou studiu ridică întrebări asupra modului în care seceta favorizează crearea microplasticului.

Cercetătorii sunt indeciși cu privire la modul în care seceta din râuri afectează poluarea cu plastic. Un nou studiu sugerează că uscarea albiilor râurilor ar putea crește degradarea plasticului cauzată de radiația ultravioletă a soarelui. Acest lucru ar duce la creșterea formării microplasticului, potrivit c&en.

Râurile nepermanente și cursurile navigabile există pe fiecare continent de pe planetă. În ultimele 5 decenii, multe râuri și pârâuri permanente au devenit intermitente din cauza schimbărilor climatice. Cu toate acestea, cercetătorii nu s-au aplecat prea mult asupra cursurilor de apă nepermanente.

În timpul perioadelor de secetă, apa nu mai protejează deșeurile de plastic de lumina directă a soarelui. Astfel, acele materiale devin mai slabe, spune Nans Barthélémy, doctorand la Centrul Național de Cercetare Științifică din Franța și autorul principal al lucrării. Când fluxul de apă revine după o perioadă uscată, un proces cunoscut sub numele de reumidificare creează un nou proces de fragmentare în microplastice. Prin urmare, spun cercetătorii, râurile care rămân uscate pentru perioade lungi ar putea crea condiții de fragmentare a plasticului.

În laborator, plasticul expus la până la 4 zile de condiții uscate nu a prezentat diferențe de fragmentare după procesul de reumidificare simulat. Dar când durata uscată a depășit pragul de 4 zile, fragmentarea a crescut.

În timp ce studiul expune un deficit critic de cunoștințe în înțelegerea impactului evenimentelor uscate asupra formării microplasticului, autorii avertizează că acestea sunt observații preliminare. Studiul a luat în considerare un singur tip de degradare (radiația UV) și un singur tip de plastic.

spot_img
Latest news
știri