Un raport realizat de Organizația Meteorologică Mondială (OMM) arată că acumularea principalelor trei gaze cu efect de seră – dioxidul de carbon, metanul și protoxidul de azot – a crescut semnificativ în ultimele decenii.
Concentrația dioxidului de carbon în atmosferă, unul dintre principalii factori ai încălzirii globale, a crescut cu mai mult de 10% în ultimele două decenii.
Fenomenul a fost determinat de arderea combustibililor fosili și agravat de incendiile mari de vegetație și, posibil, de scăderea capacității pădurilor de a capta dioxidul de carbon, conform OMM.
Niveluri record de gaze cu efect de seră în 2023
Oamenii de știință au observat că concentrația de CO2 a ajuns la 420 de părți pe milion (ppm, arată numărul de molecule dintr-un anumit gaz la fiecare milion de molecule de aer) în 2023, un nivel cu 51% mai mare decât în perioada dinainte de Revoluția Industrială, scrie Biziday.
Volumele de metan și de protoxid de azot s-au majorat la 1.934 de părți/miliard, respectiv de 337 părți/miliard, ceea ce reprezintă un plus de 165%, repectiv de 25%, față de nivelurile dinaintea Revoluției Industriale.
Raportul OMM a fost publicat înaintea summitului COP29 privind clima
Evenimentul va avea loc luna viitoare în Azerbaidjan. Joi, Programul ONU pentru mediu a publicat un alt raport care a constatat că lumea este pe cale să se încălzească cu 3°C până la sfârșitul secolului, în condițiile în care liderii mondiali au promis să împiedice încălzirea cu 1.5°C.