Este recondiționat Cinematograful Patria, una dintre cele mai frumoase și mai vechi clădiri din București.
Primarul general Nicușor Dan a anunțat că blocul ARO – Patria, considerat prima clădire modernistă din Capitală și proiectat de arhitectul Horia Creangă, va beneficia de consolidare prin fonduri naționale nerambursabile, informează Știri pe Surse.
Blocul ARO – Patria a apărut în peisajul bucureștean la începutul anilor ’30 sub un val de critici aduse lui Horia Creangă, arhitectul care l-a proiectat.
Cu toate acestea, imobilul de pe Bulevardul Gheorghe Magheru a rezistat până în ziua de astăzi și este cunoscut drept prima realizare a modernismului în arhitectura românească.
Cinematograful ARO – Patria: O bijuterie arhitecturală modernistă cu istorie tumultoasă
Clădirea a fost gândită ca o compoziție volumetrică cu două aripi și un turn masiv, cu regimuri de înălțime inegale. La parterul ei se puteau găsi spații comerciale și cunoscutul Cinematograf ARO, denumit Patria în perioada comunistă.
Denumirea ARO vine de la Asigurarea Românească, societatea căreia i-a fost destinată clădirea proiectată de echipa alcătuită din Horia Creangă, Lucia Dumbrăveanu, soția sa, și Ionel Creangă, fratele său.
Clădirea este încadrată în clasa I de risc seismic
Construcția acestui imobil a reprezentat un punct de cotitură atât pentru Horia Creangă, cât și pentru arhitectura modernistă din România, influențând o serie de experimente avangardiste ale epocii
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cinematograful a găzduit spectacole cu artiști germani, dedicate trupelor aflate în capitală, care includeau atât soldați români, cât și germani.
Blocul ARO – Patria, clasificat ca monument istoric de categoria A, este încadrat în clasa I de risc seismic, iar în 2015, cinematograful de la parter a fost închis în urma adoptării legii care interzice activitățile în clădiri de acest tip.