6.5 C
București
vineri, 22 noiembrie, 2024

„Sufocat” de autoturisme, Bucureștiul va primi finanțare pentru neutralitate climatică

Din păcate, unii dintre români nu fac diferența dintre necesitate și opulență, atunci când vine vorba despre autoturismele personale. Astfel, aerul devine irespirabil, iar efectele poluării „lovesc” din plin sănătatea oamenilor.

Bucureștiul se află printre cele 100 de orașe europene care vor primi finanțare pentru neutralitate climatică, informează Asociația „Mai Mult Verde”. Transportul urban este unul dintre sectoarele vizate de „Misiunea Orașe”, alături de energie, clădiri și gestionarea deșeurilor. Astfel, la solicitarea Comisiei Europene, Bucureștiul va trebui să elaboreze proiecte prin care să reducă gradul de poluare și să eficientizeze toate resursele naturale.

Mai exact, orașele incluse în acest proiect ar trebui să înceapă lucrul pe cele trei direcții de acțiune pentru neutralitate climatică: crearea unui plan de acțiune climatic și a unei strategii de investiții; administrație inovativă și implicarea cetățenilor; implicarea structurilor UE, la nivel national și regional. Administrația locală, organizațiile nonguvernamentale și cetățenii ar trebui să coopereze, astfel încât să folosească mai puțin autoturismul personal, să înțeleagă beneficiile reciclării.

Bucureștiul va primi finanțare pentru neutralitate climatică

Proiectul „Orașe” va primi finanțare în valoare de 360 milioane de euro,în cadrul programului Orizont Europa, până în 2023, pentru a demara căile de inovare către neutralitate climatică până în 2030.

București, Cluj-Napoca și Suceava sunt cele trei orașe din România care au semnat acordul EU Mission, iar până în 2030 ar trebui să se vadă rezultatele acestui proiect: aer curat, cetățeni responsabili față de Mediu, creșterea gradului de reciclare, utilizarea eficientă a resurselor.

Ce este neutralitatea climatică. De ce este important să cunoaștem acest termen

În decembrie 2019, Comisia Europeană a prezentat Pactul verde european, planul său emblematic care își propune să facă Europa neutră din punct de vedere al climei până în 2050.

Neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon înseamnă un echilibru între emisii și reducerea dioxidului de carbon din atmosferă prin absorbanți. Absoarberea dioxidului de carbon și înmagazinarea acestuia este cunoscută ca sechestrare a dioxidului de carbon. Pentru a obține emisii nete zero, toate emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial vor trebui contrabalansate prin sechestrarea dioxidului de carbon, menționează Comisia Europeană.

Așa cum ȘtireaVerde.ro a mai relatat, poluarea are efecte devastatoare, iar Bucureștiul este sufocat de mașini, de construcții, afectat de un management defectuos al deșeurilor. Rămâne de urmărit cum vor folosi autoritățile fondurile europene, astfel încât gradul de poluare să fie redus semnificativ.

Potrivit mai multor studii privind Mediul, Bucureștiul are puține spații verzi, neîngrijite și adesea inaccesibile, sub limita de 26 m2/locuitor impusă de legislația din România. În unele situații, costurile de întreținere ale spațiilor verzi sunt mult mai mari decât în orașele din vestul Europei. Zonele periferice ale orașului, inclusiv cele unde sunt proiecte rezidențiale noi, au o accesibilitate foarte redusă la spații verzi, lucru vizibil, cu precădere, în Sectorul 1.

Citește și: Medic specialist ORL: „Poluarea duce la apariția cancerului pulmonar”. Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis derulează proiectul „Efectele poluării asupra sănătății”

spot_img
Latest news
știri