2.6 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

Primăria Brașov, amendată de Garda de Mediu. Nu a colectat selectiv deșeurile

Primăria Brașov a fost amendată de Garda de Mediu cu suma de 15.000 de lei, deoarece nu a colectat selectiv deșeurile

Amenda poate fi contestată în instanță, însă, reprezentanții Primăriei Brașov trebuie să arate cu documente că au colectat deșeurile selectiv, potrivit țintelor legale. Chiar dacă această situație(n.r. colectarea selectivă a deșeurile în mod insuficient) este întâlnită în toată țara și rezolvarea nu depinde în totalitate de administrația locală sau de operatorii de salubritate, pentru Brașov este frapant.

Spunem acest lucru, deoarece acest oraș, reprezentat administrativ de Allen Coliban, organizează „Forumul Orașelor Verzi” (FOV), cel mai mare eveniment din România dedicat sustenabilității de mediu, câștigător al Galei Premiilor pentru un Mediu Curat.

Potrivit informațiilor obținute de ȘtireaVerde, în anul 2022, Primăria Brașov a alocat de la bugetul local suma de 800 000 de lei, pentru acest eveniment. Acesta s-a transformat într-o conferință de Mediu la care au participat, în luna august ac, Tanczos Barna –ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Marjut Akola – Ambasadorul Finlandei în România, primari, viceprimari sau reprezentanţi ai municipalităţilor din Deinze şi Mouscron (Belgia), (Serbia), Valčncia (Spania), Bijeljina (Bosnia şi Herţegovina), Nurnberg (Germania), Florea Marin – Preşedinte al Asociaţiei Administratorilor Publici din România, arhitecţi şi specialişti în mediu şi mobilitate urbană din Germania, Marea Britanie, Elveţia, Italia, Olanda, Cehia, Chile, Republica Moldova şi România, precum şi experţi ai Ministerul Energiei, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Băncii Europene de Investiţii.

Garda de Mediu a amendat Primăria Brașov

Foto: Radio Eco Natura
Foto ilustrativ :Radio Eco Natura

În afara discuțiilor formale despre Mediu, administrația locală a mai organizat în cadrul Forumul Orașelor Verzi și câteva ateliere, însă, nu a trecut de etapa în care „reciclarea” este abordată ca joc, în cazul unui workshop.

Allen Coliban a fost interpelat în Consiliul Local cu privire la amenda primită de la Garda de Mediu, iar edilul susține că anul viitor(2023) va fi mai benefic pentru reciclare, deoarece sunt proiecte în acest sens.

 „Nu este o situație plăcută că nu reușim să atingem aceste ținte de reciclare, însă ce reușim să facem este să fim în avangarda celor care au proiecte pentru colectare selectivă. Avem deja instalate 70 de ecoinsule, cu bani de la bugetul local, am aplicat prin PNRR pentru alte 270 de eocinsule și vrem să extindem acest număr în al doilea apel ce va fi lansat în ianuarie, astfel ca să ajungem la 500 de ecoinsule și să acoperim practic toate platformele de colectare a deșeurilor din zonele de locuințe colective”, a precizat Coliban, citat de BizBrașov.

Potrivit OUG 92/2021, care autoritățile locale sunt obligate să asigure reutilizarea sau reciclarea a 50% din deșeurile menajere – hârtie, metal plastic și sticlă. Pentru 2025, noua reglementare ridică ștacheta la 55% și pentru 2030, la 60%. În 2035, nu mai puțin de două treimi din deșeuri ar trebui să fie refolosite sau reciclate. Mai exact, este transpunerea Directivei europene în acest sens. Gradul de reciclare în România, la acest moment, nu depășește 10% din cantitatea de deșeuri colectată.

spot_img
Latest news
știri