4.2 C
București
marți, 19 martie, 2024

Colterm cere Primăriei Timișoara suma de 80 de milioane de lei, banii pentru certificatele de poluare. În caz contrar, compania ar putea intra în faliment, iar școlile și spitalele vor rămâne fără apă caldă și căldură

Colterm are nevoie de 80 de milioane de lei pentru cumpărarea certificatelor de poluare. Altfel, la 1 mai 2023, compania ar putea intra în faliment, conform OpiniaTimișoarei.

Primăria Timișoarei a fost informată, prin administratorul judiciar, de solicitare banilor pentru cumpărarea a 227.000 de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, aferente anului 2022.

„In ipoteza in care Colterm SA nu va achiziționa pana cel târziu la data de 30 aprilie 2023 certificatele de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2022, contribuția și penalitățile de întârziere pe care le va aplica AFM debitoarei Colterm SA (…) prin decizie de impunere ce constituie titlu executoriu, vor conduce la declanșarea procedurii de faliment a debitoarei Colterm SA”, se precizează în notificarea transmisă Primăriei Timișoara de către administratorul judiciar Alfa & Quantum Consulting SPRL – Maestro SPRL – Insolvein SPRL.

Astfel, Colterm SA cere administrației publice suma de 80 de milioane de lei pentru a cumpăra certificatele EUA.

Banii vin în plus față de subvențiile de 180 de milioane de lei prevăzute în bugetul din acest an.

Firma de insolvență sugerează două soluții:

  • mărirea capitalului social;
  • achitarea pierderilor induse tehnologic;

În cazul în care nu se va lua o decizie în acest sens, Colterm va intra în faliment la data de 1 mai, iar cei aproximativ 50.000 de abonați, persoane fizice, școli, spitale și alte instituții vor rămâne fără apă caldă și căldură.

Colterm ar putea intra în faliment. Se cere o ședință de urgență la primărie

Radu Toanca, consilier PSD, a solicitat o ședință de urgență a Consiliului Local, pentru a se lua o decizie benefică pentru Colterm, astfel încât falimentul să fie evitat:

„Solicităm conducerii Primăriei Timișoara convocarea de urgență a unei ședinte de Consiliu Local, înainte de adoptarea Bugetului pe anul 2023, unde să se stabilească o modalitate legală de sprijin financiar care să împiedice falimentul societății de termoficare.

Atragem atenția că o adresă similară trimisă Primăriei Municipiului Timișoara, la începutul anului 2022, a fost ignorată de edili, iar consecințele pentru Colterm au fost catastrofale: încasarea unei amenzi de 14,5 milioane de euro, a spus Radu Toanca, consilier local din partea Partidului Social Democrat.

Latest news
știri