1.9 C
București
vineri, 22 noiembrie, 2024

Premieră în Europa: Energia solară și eoliană a depășit cantitativ pe cea din gazele fosile

Europa produce din ce în ce mai multă energie regenerabilă

Un studiu realizat de grupul Ember, arată că energia eoliană și solară au generat un record de 22% din energia electrică a Europei în 2022, depășind pentru prima dată gazele fosile și depășind din nou cărbunele. Ember’s European Electricity Review 2022 arată că sursele regenerabile domină din ce în ce mai mult piața energiei electrice din UE, producția solară crescând cu un record de 39 terawați oră în 2022, cu 24% și aproape dublând recordul anterior. „Observăm o accelerare remarcabilă a ritmului cu care se construiește energia regenerabilă”, a declarat șeful UE pentru climă, Frans Timmermans. „Este clar că cetățenii europeni doresc să beneficieze de energie ieftină și curată. Arată că obiectivul nostru de 45% surse regenerabile până în 2030 este ambițios, dar complet fezabil”, a adăugat el.

Europa a evitat ce e mai rău în criza energetică

Potrivit raportului, eolianul și solarul au generat 22% din mixul de energie electrică al UE, în timp ce gazele fosile au generat 20%, iar cărbunele a generat 16%. Această creștere a surselor regenerabile a ajutat Europa să depășească deficitul fără precedent în producția de energie hidro și nucleară, un decalaj egal cu 7% din cererea totală de energie electrică a Europei în 2022. „Europa a evitat ce e mai rău din criza energetică”, a spus Dave Jones, șeful Ember pentru statistici de date. „Șocurile din 2022 au provocat doar o mică creștere a energiei pe cărbune și un val uriaș de sprijin pentru sursele regenerabile, a adăugat el. Impactul deficitului a fost redus și de cererea mai mică de energie electrică.

Renașterea cărbunelui, doar o chestiune temporară

Aceasta a scăzut cu 7,9% în ultimul trimestru al anului 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Împreună, vântul, solarul și cererea mai mică de energie au reprezentat cinci șesime din decalaj, prevenind o revenire mult mai mare a cărbunelui, potrivit Ember. „Renașterea cărbunelui s-a dovedit a fi un non-eveniment, cu energia solară și un efort stelar de economisire la nivelul UE, care joacă un rol central în menținerea luminilor aprinse”, a declarat Pieter de Pous, lider de program la think-tank-ul privind schimbările climatice. E3G. Anul trecut, generarea din combustibili fosili a crescut cu 3% din cauza a două crize de energie electrică, întreruperilor pe scară largă a centralelor nucleare din Franța și a unei secete de 1 la 500 de ani, potrivit raportului. Din cauza acestor crize, ponderea cărbunelui în producția de energie a UE a crescut cu 1,5 puncte procentuale pentru a genera 16% din energia electrică a UE.

2023 va fi marcat de accelararea producției de energie solară și eoliană

Cu toate acestea, aceasta este cu 37% sub nivelul din 2015, iar consumul a scăzut în ultimele patru luni ale anului 2022, atenuând temerile că criza energetică și întreruperile aprovizionării cu gaze rusești ar duce la o revenire la cărbune. Privind în perspectivă, Ember prezice că această tendință va continua, spunând că se așteaptă la o scădere cu 20% a generării de combustibili fosili în 2023. Raportul se așteaptă ca 2023 să vadă o redresare a producției de hidroenergiei și o accelerare suplimentară a desfășurării de eoliene și solare, ceea ce va duce la o „scădere uriașă” a combustibililor fosili, în special gazele scumpe.

spot_img
Latest news
știri