26 C
București
luni, 6 mai, 2024

Franța va exercita presiuni pentru relaxarea reglementărilor UE în materie de mediu

Decizia vine în contextul protestelor fermierilor

În urma protestelor fermierilor, Franța anunță că va exercita presiuni în această săptămână pentru relaxarea reglementărilor de mediu ale Uniunii Europene.

Vineri, guvernul francez a renunțat la planurile de a reduce gradual subvențiile pentru motorina agricolă, promițând în schimb o diminuare a birocrației și o relaxare a reglementărilor ecologice.

Organizațiile de fermieri consideră că aceste măsuri nu sunt suficiente

Cu toate acestea, organizațiile de fermieri consideră că aceste măsuri nu sunt suficiente și au promis să intensifice presiunea.

Ministrul Agriculturii din Franța a declarat că la summitul liderilor UE de la Bruxelles, președintele Emmanuel Macron va pleda pentru politici mai favorabile agricultorilor, în încercarea de a calma nemulțumirile multor fermieri din blocul comunitar.

Franța își propune să obțină o flexibilizare a reglementărilor UE privind terenurile agricole care trebuie să rămână nelucrate în conformitate cu noile norme ecologice

Directiva UE din 2023 privind habitatul natural impune țărilor să adopte măsuri în acest sens pe o cincime din terenurile și mările lor până în 2030, iar pentru a atinge acest obiectiv, aproximativ 4% din terenurile agricole trebuie să rămână nelucrate.

Fermierii francezi au exprimat îngrijorări cu privire la impactul asupra afacerilor lor, iar guvernul de la Paris s-a angajat să facă lobby în favoarea lor la Bruxelles.

Agricultorii francezi au blocat accesul la o centrală nucleară

În urmă cu o săptămână, agricultorii francezi, nemulțumiți de taxele și normele de mediu considerate prea stricte, au blocat accesul la o centrală nucleară și autostrăzi.

Fermierii au anunțat că protestele vor continua ”cât va fi necesar”, conform principalului sindicat agricol din Franța.

Latest news
știri