10 C
București
miercuri, 24 aprilie, 2024

Barajul de plastic: o construcție ”modernă” în România needucată

Un cartier din municipiul Brașov a ajuns în atenția presei, după ce imagini cu barajul de plastic de pe râul Ghimbăşel au fost publicate de Bună Ziua, Brașov.

Problema de mediu a fost semnalată de rangerul Muntelui Tâmpa, Viorel Mihai. Acesta obişnuieşte să meargă aproape zilnic pe malul Ghimbăşelului, în zona Stupini.

Amintiri din trecut: ”priveliștea era frumoasă, cu o natură liniștită”

Albia râului este plină de deşeuri, plasticul predomină, iar situația este relativ nouă. Viorel Mihai a afirmat pentru publicația citată că în zona cartierului Stupini, în albia râului Ghimbăşel, priveliştea era frumoasă, de obicei, cu o natură liniştită.

De data aceasta am găsit albia râului plină de gunoaie, cantităţi mari de deşeuri. Aş putea spune că 90% dintre acestea erau peturi aruncate”, a precizat acesta.

Mai mult, rangerul concluzionează un fapt valabil în oricare altă localitate din România: vina este împărțită între autorități și cetățeni. De asemenea, soluția este și ea la îndemâna fiecărui cetățean: este nevoie doar de implicare.

Barajul de plastic: o construcție ”împrumutată” de multe râuri din România

Conform sursei citate, acesta spune că o situaţie similară se regăseşte pe cele mai multe râuri din ţară. Mai mult, la fel era şi pe Muntele Tâmpa, înainte să demareze numeroasele acţiuni de igienizare făcute de voluntari. Acum, însă, muntele este curat şi ne dorim cu toţii să fie la fel şi râurile.

Trebuie găsite soluţii pentru ca această poluare să nu mai continue. Putem adopta practicile folosite de alte ţări dezvoltate, care au dat roade. În primul rând, ar trebui ca producătorii de preturi să fie obligaţi să deţină utilaje de reciclare şi să recicleze preturile înapoiate. În al doilea rând, cei care vând produse ambalate în aceste preturi să fie obligaţi să primească  peturile înapoi, contra cost, chiar dacă magazinul respectiv nu vinde acel fel de ambalaj”, a mai explicat Viorel Mihai.

Latest news
știri