Nu îl deranjează doar urșii din pădurile României, ci și opinia publică. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, ia, finalmente, în calcul soluția cea mai logică: relocarea urșilor.
Vechea problemă UDMR o constituie prezența ursului în localități ca Harghita, Covasna sau Brașov. Și, pentru ca UDMR să nu pară un partid al favoritismelor atunci când vine vorba de ținutul secuiesc de baștină, Tanczos Barna decide că și localități precum Argeș, Vrancea sau Bacău sunt amenințate de urșii care coboară în urbe.
Desigur, în momentul în care se vinde lemnul și habitatul natural, ajunge să fie vândută și pielea ursului din pădure.
”Aceste animale sălbatice apar în toate județele din zona montană: și în Argeș, și în Brașov, și în celelalte județe, și în Vrancea și în Bacău. Din păcate, acest fenomen se generalizează pentru că ministerul timp de 4 ani de zile nu a făcut nimic”, a spus Tanczos Barna.
Ipocrizia UDMR este folosită cu scopul de a îmblânzi opinia publică
Ministrul Mediului trata cu calm și cu o tăcere agresivă problema, în momentul în care patru pui de urs au fost scoși din bârlog și aruncați în zăpadă. Mai mult, afirma că incidentul este scuzabil, printr-o activitate perfect legală, declarând că muncitorii care au scos puii de urs din bârlog exploatau legal doborâturi, în zona Gheorgheni.
După o lună de la evenimentul crud și intens mediatizat, Tanczos Barna a ajuns la concluzia logică, afirmând că sunt necesare intervenții pentru ca urșii să rămână în păduri, în habitatul lor natural și să nu ajungă în localităţi, unde pot pune în pericol vieți omenești. Mai mult, ia în calcul variantele care să-i curețe câteva pete din reputație: capturarea și relocarea urșilor.
Brusc, ministrul Mediului a înțeles legea: vânătoarea de urși nu este permisă
Vânătoarea de urși nu poate fi permisă în România, decât după obținerea unei derogări de la Comisia Europeană. Până atunci, Ministerul Mediului vrea să știe câte exemplare trăiesc în pădurile noastre, arată Digi 24.
”Vom păstra numărul de cote de intervenție la nivelul din 2018, dar vom permite intervenția preventivă, pentru că ceea ce este obligația noastră este să protejăm viața umană și bunurile cetățenilor. Ursul este un animal sălbatic, este strict protejat, dar primul este omul și viața umană și nu pot să concep ca ministerul să nu facă nimic și să nu încerce să protejeze viața umană”, a adăugat el.
Să nu uităm de derapajele ministrului Mediului
În 2015, Ministrul Mediului afirma următoarele: “Nu putem transforma România în grădina zoologică a Europei”. Era momentul în care 10.000 de urși erau prea mulți pentru Tanczos Barna și dorea depunerea unei petiții la Ministerul Mediului împotriva protejării carnivorelor mari.
8 Februarie 2021, Tanczos Barna declara că: ”Nu există o relaţie directă cauză-efect între tăierile ilegale de păduri şi apariţia urşilor uneori chiar şi în curţile şcolilor din oraşe”.
19 februarie 2021: “Este inadmisibil”, despre puii de urși scoși din bârlog de tăietorii de lemne.
Kelemen Hunor: ”Nu vrea nimeni să-i omoare pe urși. Nu pe toți”
UDMR răspunde UDMR-ului: falsa blândețe vine în contextul în care Kelemen Hunor a spus că, până la sfârșitul anului, va fi realizat un recensământ al urșilor. Aliat cu Tanczos Barna, acesta adăuga în data de 11 martie că ”Noi nu am fost aleși de urși, am fost aleși de oameni”.
”Nu vrea nimeni să-i omoare pe urși, pe toți, dar dacă noi spunem că teritoriul e de ajuns pentru 6.000, pentru 5.300, și se va vedea că avem peste 8.000 de urși, atunci trebuie să găsești o soluție. OK, România a făcut o ofertă către țările din Europa unde există habitat asemănător. Austriecii au zis – noi avem patru, e de ajuns, alții au zis că noi avem șase”, a spus Kelemen Hunor pentru G4Media.ro.
Nu vrea nimeni să-i omoare, dar este necesar un ”recensământ”. Nu stă nimeni cu ochii pe ei, dar numărătorile continuă. Nu vrem urși pe stradă, dar continuăm cu defrișările masive.
Ipocriții au talentul de a ambala frumos cuvintele. Doar că istoricul le contrazice blândețea, grija și compasiunea. Oricât ar fi de frumos ambalate.