2.5 C
București
joi, 23 ianuarie, 2025

Sunt etichetate drept biodegradabile, dar nu dispar nici în 2 ani

Poartă eticheta de biodegradabile, iar compoziția lor ar avea la bază plante, cum ar fi amidonul de porumb sau trestia de zahăr. Se insistă pe faptul că procesul lor de producție ar fi unul prietenos cu mediul, că nu ar polua și că, după utilizare, se degradează foarte ușor.

Cu toate acestea, nu dispar peste noapte, nu se evaporă și sunt departe de etichetele prietenoase.

Un experiment făcut în Capitală demonstrează faptul că paharele din hârtie pentru cafea nu dispar nici peste doi ani. Paharele au fost îngropate, iar după 2 ani s-a constatat că unele păstrau o folie subţire din plastic, în interior.

Paharele biodegradabile au fost supuse unui experiment simplu

O activistă pentru mediu a îngropat, în 2018, trei pahare de cafea. Unul obişnuit şi alte două pe care apărea cuvântul ,,biodegradabil”, arată Știrile Pro TV.

Arabela Trifoi: ”Mă aşteptam că dacă scrie pe ele biodegradabile, să nu mai găsesc nimic. Pur şi simplu să se degradeze în natură. Ce am găsit a fost, în schimb, o folie de plastic la paharul care nu era biodegradabil şi foliile din PLA, care este plasticul biodegradabil cum ar fi, intacte aproape, la celalate două pahare. El nu se degradaează şi se comportă ca un plastic normal. Deci s-a descompus cartonul de deasupra”.

Produse biodegradabile, dar nu în proporție de 100%

Gabriel Mustatea, şeful laboratorului de ambalaje de la Institutul de Resurse Bioalimentare a declarat că respectiva folie rămâne doar în cazul în care produsul a fost laminat cu un material plastic obșinuit. Din această cauză ambalajul nu poate fi considerat degradabil în proporție de 100%.

Asta înseamnă că astfel de obiecte ar trebui descompuse în fabrici speciale pentru obiecte aşa-zis biodegradabile. Însă în România, în acest moment, nu avem o astfel de fabrică.

Între timp, Comisia Europeană vrea să impună nişte reguli clare pentru producători, mai arată sursa citată.

Gabriel Mustatea, şef laborator ambalaje Institutul de Resurse Biolalimentare: ”Ei ar trebui să furnizeze informaţii reale şi complete cu privire la materiile prime folosite în dezvoltarea amabalajului respectiv”.

spot_img
Latest news
știri