21 C
București
sâmbătă, 18 mai, 2024

Planurile UE pentru centrale electrice vor introduce riscuri economice și de securitate

Extinderea rețelei de gaz în Balcanii de Vest ar putea periclita securitatea zonei.

Ceea ce intenționează UE să facă și să investească 3,5 miliarde EUR în centrale electrice pe gaz, conducte și terminale de gaz natural lichefiat din Balcanii de Vest va declanșa riscuri economice, potrivit cercetărilor Global Energy Monitor și Bankwatch. În 2021, cele șase țări din Balcanii de Vest – Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia – au consumat doar 3,7 miliarde de metri cubi (bcm) de gaz sau 4% din ceea ce a folosit Germania în același an. Dar propunerile de extindere a rețelei de gaze din regiune, susținute de UE și SUA, ar expune regiunea la fluctuații volatile ale prețurilor și penurii de gaze care au afectat o mare parte a Europei de când Rusia a invadat Ucraina în 2022. Pippa Gallop, consilier energetic pentru Europa de Sud-Est la Bankwatch, a declarat: „Infrastructura de gaze fosile construită acum va fi o responsabilitate pentru Balcanii de Vest. Fie va crește dependența de import și blocarea combustibililor fosili, fie va ajunge ca active eșuate. Dacă UE și băncile sale au învățat ceva din problemele recente de aprovizionare, trebuie să înceteze comercializarea cu gaze fosile în regiune.”

Avertismente peste avertismente legat de încălzirea globală

Avertismentele vin la scurt timp după alte avertismentele reînnoite din partea Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice, care a spus că nu ar trebui construită nicio infrastructură nouă pentru combustibili fosili pentru a limita încălzirea planetară la 1,5 grade Celsius. Robert Rozansky, analist de cercetare la Global Energy Monitor, a declarat: „Țările din întreaga lume își regândesc planurile de a importa acest combustibil volatil și murdar pe fondul crizei energetice globale. Dacă Balcanii de Vest continuă cu o nouă infrastructură de gaze, nu va face decât să îngreuneze tranziția către energie curată, casnică și accesibilă.” Mai multe proiecte mari de gaze sunt în curs de desfășurare în regiune, inclusiv primele două terminale GNL din regiune planificate, în Muntenegru și Albania. Organizațiile au spus că „acest lucru ar crește expunerea la o piață de GNL strânsă și volatilă, cu o capacitate de regazificare de peste 0,5 miliarde de metri cubi”.

Regiunea are un potențial semnificativ pentru energie verde

În plus, 2.715 kilometri de noi conducte de gaze planificate ar atrage gaz în Balcanii de Vest din Grecia, Croația și alte țări vecine. Regiunea este cunoscută pentru un potențial semnificativ în energia solară și eoliană, lucru pe care planurile de infrastructură de gaze l-ar submina. Acest lucru ar putea introduce, de asemenea, noi obstacole în calea integrării și aderării la UE, deoarece contrazice prevederile Tratatului privind Comunitatea Energiei și eforturile UE în materie de energie verde. În prezent, Balcanii de Vest își extrag mare parte din energie din hidroenergie și cărbune, acesta din urmă urmând să fie eliminat treptat. Albania, Kosovo și Macedonia de Nord abia dacă folosesc gaze și nu au infrastructură actuală de import.

spot_img
Latest news
știri