11.1 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

În orașe, fluturii devin o rarite. Fenomenul este vizibil în toată România

Fie că vorbim despre orașe dau sate, numărul fluturilor din România a scăzut considerabil. Fenomenul este întâlnit în toată țara, prezența insectelor fiind din ce în ce mai rară. Conform biologilor, fenomenul este explicabil prin urbanizarea excesivă.

În plus, agricultura intensivă, folosirea pesticidelor, incendierea vegetației și poluarea au dus la dispariția minunatelor insecte, precizează Știrile Pro Tv.

Fluturii dispar, iar această dispariție ne afectează și pe noi. Odinioară îi vedeam cu miile, dar studiile arată că, pe zi ce trece, prezența lor va deveni o raritate. De asemenea, dispariția insectelor va produce numeroase dezechilibre.

Szekely Levente este doctor în biologie, studiază fluturii de mai bine de 50 de ani şi are acasă o colecţie impresionantă – aproape 20 de mii de exemplare. Cinci specii au dispărut cu totul din România, spune el, iar altele sunt ameninţate, mai arată sursa citată.

Cu cât e mai urbanizată o localitate, nu mai există scurgere de apă naturală, totul e betonat, atunci dispare şi diversitatea asta. Nu mai cresc animale, urzicăriile au dispărut, abia mai vedem o urzică pe undeva. Fluturii nu mai au ce mânca”, a precizat doctoral în biologie.

Deși avem impresia că sunt încă mulți, nu îi mai vedem în oraşe aşa cum se întâmpla acum 50 de ani

În România există, în prezent, patru mii de specii de fluturi, dintre care 200 sunt de zi. Atât poluarea aerului, poluarea luminoasă sau utilizarea insecticidelor îi îndepărtează. O altă explicație constă în fapul că multe spații verzi din orașe au fostă tăiate sau slab întreținute.

Cristina Craioveanu, lector la Facultatea de Biologie din cadrul UBB Cluj: “De exemplu cum sunt alergiile produse de diferite specii de plante invazive sau specii de insecte care devin invazive şi încep să devină dăunători”.

Trăiesc doar câteva zile, au nevoie de spații verzi și de protecție

Mihai Stănescu, entomolog la Muzeul Antipa a precizat că fluturii sunt o componentă importantă a oricărui ecosistem natural terestru.

Gândiţi-vă ce s-ar întâmpla dacă polenizatorii ar dispărea. Florile s-ar scutura fără să mai producă mai departe fructe”, a precizat Mihai Stănescu.

Un alt studiu a arătat că insectele sunt pe cale de dispariție și în anumite zone din Statele Unite. Fluturii se împuţinează pe zi ce trece, iar variate specii frumos colorate sunt afectate de criza climatică, dar și de creșterea temperaturilor.

Latest news
știri