1.1 C
București
vineri, 22 noiembrie, 2024

Un fermier angajează zilieri în irigații cu 200 de lei pe zi.

Prețul de 200 de lei spune fermierul că este unul corect având în vedere că se muncește 12 ore și că munca nu este tocmai una ușoară.

Chiar dacă a plouat, irigațiile în agricultură sunt în continuare necesare. Așa că fermierii se văd nevoiți ca pe lângă sistemele de irigații pe care le au să angajeze și oameni. Așa se face, ca spre exemplu un fermier, Adrian Tîrpe, angajează zilieri cu 200 de lei pe zi și prânz inclus. ”În agricultură se lucrează de la 7 dimineața până la 7 seara, până apune Soarele. Eu ofer 200 de lei pe zi, plus o masă la prânz. Dar dacă e să stăm să calculăm pe oră sau pe cât au stat în câmp, că nu poți munci 12 ore pe zi. Și se muncește în condiții grele, mergi prin noroi, prin apă, este prețul corect, să zic așa. Și este salariul pentru care oamenii vin la muncă. Dacă nu plătești oamenii corespunzător, nu ai constanță. Nu te poți baza pe ei. Astfel că eu prefer să muncesc cot la cot cu ei, dar să știu pe cine mă bazez”, a explicat fermierul, potrivit Agrointel.

Mâna de lucru necesară pentru a menține culturile irigate cum trebuie

Omul de afaceri are un teren de 500 de hectare de cultură. În Țăndărei și drept urmare sistemele nu sunt suficiente. ”Avem ferma în Țăndărei, județul Ialomița, lucrăm 500 de hectare cu grâu, orz, grâu dur. Orzoaică, floarea-soarelui, porumb mazăre. Avem irigate 450 de hectare. Irigăm de când s-au înființat primele OUAI-uri în România. Și udăm pe infrastructura veche pe care am întreținut-o, am îmbunătățit-o. La noi au mers întotdeauna irigațiile. Nu s-a oprit niciodată apa. Ne trebuie oameni care să mute tamburi, să mute țevi de irigat. Coloane de irigat, să supravegheze sistemele, să nu se strice ceva și să semnaleze. Avem nevoie de vreo doi oameni. Pe perioada cât ține irigatul, o să-i țin zilieri undeva până în două săptămâni” a declarat fermierul.

Terenul trebuie irigat chiar dacă a plouat

De altfel el a mai explicat că există și alte chestiuni tehnice care au nevoie de intervenție umană. Cum ar fi de exemplu tamburii care trebuie mutați la 24 de ore și unde vor fi necesari mai mult de doi zilieri. Cert este că dacă anul va fi unul secetos, cel mai probabil vor rămâne fără apă de irigat.  ”Avem nevoie de apă în sol, grâul se usucă, dar acum irig grâu și orz. Au fost ploi, dar nu peste tot, la mine iese apa din toți hidranții posibili de pe teren”, a spus fermierul.

spot_img
Latest news
știri