4 C
București
vineri, 22 noiembrie, 2024

Prețurile la ciocolată continuă să crească

Producătorii de ciocolată introduc batoane cu dimensiuni mai mici, iar majorările de prețuri nu se vor opri nici până la sfârșitul anului 2024

Vești proaste pentru iubitorii de ciocolată: prețurile vor crește, iar cauza principală este scăderea producției de cacao în Vestul Africii, transmite Agerpres, preluat de Hot News.

Regiunea este responsabilă pentru două treimi din recolta mondială de boabe de cacao, iar ploile torențiale și un dăunător care afectează arborii de cacao au devastat culturile din această zonă au provocat numeroase probleme în privința aprovizionării.

În plus, activitatea globală de procesare a boabelor de cacao, esențială pentru producția de ciocolată, a scăzut, semn că fabricile se confruntă cu dificultăți în obținerea volumelor adecvate de materie primă, conform declarațiilor lui Fuad Mohammed Abubakar, director al Ghana Cocoa Marketing Company UK.

Directorii mai multor mari producători de ciocolată, cum ar fi Lindt & Spruengli AG și Hershey Co., să avertizeze că noile majorări de prețuri nu pot fi excluse, ceea ce agravează problemele deja existente pentru consumatori în a suporta costurile în continuă creștere ale produselor lor preferate

Este clar că suntem într-o situaţie tensionată. Am putea vedea cum producătorii de ciocolată introduc batoane cu dimensiuni mai mici şi posibil preţuri mai mari”, a declarat Paul Joules, analist la banca Rabobank.

Recolta de boabe de cacao din Coasta de Fildeș, cel mai mare producător mondial, se preconizează să fie cu până la o cincime mai mică decât anul trecut.

În acest sens, autoritățile au suspendat contractele de vânzări care obligă fermierii să livreze boabele la momente specifice în viitor.

În același timp, în Ghana, al doilea mare producător mondial de cacao, producția se estimează că va scădea sub media multianuală.

Această combinație ar putea conduce la cel de-al treilea an consecutiv în care lumea se va confrunta cu un deficit de aprovizionare cu boabe de cacao, iar situația s-ar putea repeta și în anul viitor, avertizează Paul Joules, expert în domeniu.

Situația devine și mai problematică în contextul în care fenomenul meteo El Nino amenință să distrugă producția de cacao, într-un moment în care fermierii se luptă deja cu un virus care afectează culturile

Deși pandemia a dus, inițial, la o încetinire a cererii globale de ciocolată și la acumularea de stocuri de boabe de cacao, revenirea consumului și cei doi ani consecutivi de deficit de aprovizionare au dus la o reducere semnificativă a stocurilor disponibile.

Astfel, pentru unele companii, efectele majorării prețurilor angro ar putea să se resimtă abia acum, datorită acțiunilor de protejare întreprinse anterior pentru a evita majorări semnificative ale prețurilor.

spot_img
Latest news
știri