13.5 C
București
marți, 21 mai, 2024

Vor fi extinse plajele și sistemele de diguri de protecție de pe litoralul românesc, într-un efort de a stopa eroziunea

Proiectul nu vizează doar adaptarea la schimbările climatice, ci și atenuarea impactului dezastrelor naturale, cu precădere a inundațiilor și eroziunii costiere

Platforma InfoClima a publicat un nou articol semnat de Dr. Florin Zăinescu, în care se examinează eroziunea plajelor de pe litoralul românesc.

În fața amenințării unei ușoare eroziuni costiere și cu scopul de a sporii suprafața plajelor disponibile, în anul 2021, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral a aprobat decizia de a întări plajele cu cantități semnificative de nisip.

De asemenea, este nevoie de extinderea infrastructurii de diguri de protecție de-a lungul litoralului românesc.

Acest amplu proiect are o valoare de aproximativ 800 de milioane de euro și este susținut financiar de Uniunea Europeană.

Mai mult de o treime din plajele în eroziune din Marea Neagră se află pe litoralul românesc

Dinamica globală a liniei țărmului în viitor este dominată de răspunsul la creșterea nivelului mării în cazul plajelor nisipoase, iar o reducere moderată a emisiilor de gaze de effect de seră ar putea preveni 40% din retragerea țărmului. Stațiuni populare de pe litoralul sudic românesc precum Mamaia, Eforie, Costinești, Neptun, Venus sunt localizate direct pe insule barieră sau au acces la plajele lor”, se arată în articolul publicat de platforma InfoClima.

Avantajele sunt multiple:

Plaje mai late înseamnă o protecție mai buna împotrivă furtunilor cositere, dar și o protecție pe viitorul îndepărtat la efectele creșterii nivelului mării.

Proiectele de mega-alimentare precum cel de la Mamaia au fost dovedite ca fiind mai eficiente în păstrarea cantităților de nisip pe termen lung și de a face fata schimbărilor climatice, și mai avantajoase economic.

De asemenea, plajele alimentate artificial sunt adesea concepute pentru a spori spațiul recreativ pentru oameni

Însă există și dezavantaje:

Plajele excesiv de largi sunt neatractive pentru vizitatori, conform unor studii făcute în SUA și Australia.

Plajele artificiale, în special cu nisip grosier, au o pantă mai mare la intrarea în apă (putem observa si o scădere minora a calității nisipului, cel fin fiind mai apreciat)

Impactul este semnificativ asupra ecosistemelor atât pe plaje cât și în zona de extracție a sedimentelor, adesea pentru nevertebrate îngropate în nisip, dar și pentru păsări și pești care își pierd sursele de hrană.

spot_img
Latest news
știri