20 C
București
luni, 29 aprilie, 2024

Regatul Unit ar trebui să eticheteze dușurile și toaletele pentru a reduce consumul de apă, spun experții britanici

Britanicii sunt printre cei mai mari consumatori de apă din Europa, iar planificatorii de secetă doresc să fie afișate date privind consumul de apă asociat fiecărui produs

Experții britanici care elaborează planuri de combatere a secetei cer etichetarea apei în stil australian, conform The Guardian. Consumul zilnic de apă al Regatului Unit – printre cele mai ridicate din Europa – trebuie redus rapid, spun aceștia. 

Dacă consumul de apă continuă în același ritm, miliarde de lire sterline vor trebui investite în infrastructură nouă. Costul uriaș va fi suportat de consumatori, avertizează specialiștii. Aceștia elaborează planuri pentru a rezolva penuria acută de apă din sud-estul Angliei.

Experții doresc, de asemenea, ca guvernul să creeze o campanie de educație publică privind consumul de apă. Publicul trebuie încurajat, spun ei, să reducă consumul zilnic de apă de la 142 de litri pe zi de persoană la 110 litri. Dacă problema consumului excesiv de apă nu este soluționată, Regatul Unit se va confrunta cu un deficit de apă în viitorul apropiat, avertizează aceștia.

Miniștrii britanici au promis deja că va fi introdusă etichetarea unor produse precum mașinile de spălat, toaletele și dușurile

Etichetele folosite ar urma să indice care este consumul de apă al acestora. Introducerea noii măsuri ar fi trebuit să se întâmple cel târziu până în 2024. Termenul limită a fost, însă, deja amânat. Experții în apă spun că eșecul guvernului ar putea costa milioane de lire în noi planuri de abordare a penuriei de apă.

În Australia, utilizarea etichetării apei a redus radical utilizarea apei. Anul trecut, 158 de gigalitri de apă au fost economisiți pe insulă, față  de 2022 – echivalentul a 63.200 de piscine de dimensiuni olimpice. Consumatorii au simțit efectul măsurilor la buzunar, economisind aproape 1,5 miliarde USD (770 milioane GBP).

Sud-estul și estul Angliei se vor confrunta cu cel mai mare deficit de apă în următorii ani, spun experții

Seceta cauzate de încălzirea globală și creșterea populației înrăutățesc o situație în care proviziile sunt, deja, în scădere, arată aceștia.

Reprezentanții Comisiei Naționale de Infrastructură din Regat au pus la dispoziția publicației previziuni sumbre. Conform acestora, dacă măsurile nu sunt introduse, există o șansă din patru ca, în următorii 30 de ani, unui număr mare de gospodării să li se întrerupă alimentarea cu apă pentru o perioadă ,din cauza secetei severe.

Guvernul britanic are ca obiectiv reducerea consumului de apă pe cap de locuitor la 110 litri pe zi până în 2050, pentru a aborda lipsa acesteia. Companiile de apă au ca obiectiv reducerea scurgerilor cu 50% până în 2050. De asemenea, se urmărește instalarea la scară largă a contoarelor inteligente și încurajarea clienților să-și reducă utilizarea apei. 

Cu toate astea, experții spun că guvernul trebuie să acționeze cât mai curând în ceea ce privește etichetarea apei. De asemenea, aceștia cer introducerea de noi reglementări pentru construcția de noi locuințe. Impunerea măsurilor de folosire eficientă a apei, subliniază ei, ar ajuta la îndeplinirea obiectivelor de reducere a apei, dar și la economii pentru clienți.

Latest news
știri