21.1 C
București
luni, 29 aprilie, 2024

Premieră pentru comisarii de mediu: au confiscat, pentru prima oară, deșeuri deținute ilegal pe o proprietate PRIVATĂ

„Astfel de acţiuni vor continua, vor fi dese şi în toată ţara, cu scopul de a combate infracţionalitatea de mediu în toate zonele ţării şi la toate nivelurile,” avertizează aceștia

Miercuri, 30 august 2023, a fost o zi istorică pentru Garda Națională de Mediu (GNM), au anunțat reprezentanții instituției. Într-un comunicat postat pe Facebook, aceștia informează publicul că a fost prima oară când comisarii au confiscat deșeuri de pe o proprietate PRIVATĂ. Acțiunea a fost posibilă, spun ei, ca urmare a modificării legislației privind regimul deșeurilor.

Împreună cu Jandarmeria, comisarii de mediu au desfășurat o acțiune fulger în localitatea Bolintin Vale, din judeţul Giurgiu. La aceasta au participat nu mai puțin de 60 de comisari şi jandarmi. Aceștia au descins la operatorii care desfășoară activități de colectare a deșeurilor valorificabile. Scopul acțiunii a fost de a verifica legalitatea acestor activități.

Foto: Captură video GNM

„Acțiunea concretizează elaborarea de către noua conducere a Gărzii Naţionale de Mediu a procedurii de confiscare a deşeurilor cu valoare materială, în cazul în care acestea sunt deţinute în mod ilegal,” au precizat reprezentanții instituției.

„Practic astăzi 30 august 2023, comisarii Gărzii de Mediu au desfăşurat prima acţiune în care au fost confiscate deşeuri de pe o PROPRIETATE PRIVATĂ ,de la modificarea legii privind regimul deşeurilor,” au adăugat aceștia.

Comisarii de mediu și jandarmii au verificat mai multe amplasamente. Unele dintre ele erau deţinute de persoane fizice, pe când altele au aparținut unor societăţi care deţineau autorizaţie de mediu. Aceștia au aplicat amenzi în valoare totală de 275.000 lei, şi confiscat aproximativ 50 tone de deşeuri feroase şi neferoase.

Foto: Captură video GNM

„Acțiunea a fost un exerciţiu de forţă şi un element de cotitură în lupta cu infracţionalitatea de mediu,” spun reprezentanții GNM

„Regulile “jocului “s-au schimbat şi în noul context, Garda Naţională de Mediu are acum o pârghie extrem de puternică. Dacă amenzile şi dosarele penale nu-i speriau, acum putem să lovim unde îi doare cel mai tare. Confiscam deşeurile deţinute ilegal chiar dacă sunt pe proprietate privată.

Astfel de acţiuni vor continua, vor fi dese şi în toată ţara, cu scopul de a combate infracţionalitatea de mediu în toate zonele ţării şi la toate nivelurile,” avertizează aceștia.

Latest news
știri