13.7 C
București
joi, 9 mai, 2024

Petiție: Interziceți vânzarea de băuturi energizante minorilor

Petiția se apropie de 30.000 de semnături

Declic a inițiat o nouă petiție online pentru interzicerea vânzării de băuturi energizante minorilor.

Inițiatorii petiției se adresează Parlamentului României spunând că ”energizantele sunt cel puțin la fel de nocive pentru sănătate precum alcoolul sau tutunul. Totuși, ele sunt accesibile tuturor, inclusiv copiilor foarte mici, care le cumpără pe post de suc”.

Consumul exagerat poate duce inclusiv la deces

De asemenea, Declic atrage atenția asupra faptului că băuturile energizante afectează grav sistemul nervos și cardiovascular al copiilor. Prin urmare, consecințele sunt dezastruoase pentru sănătate.

Energizantele cauzează anxietate, probleme de somn, palpitații, creșterea tensiunii, amețeli, stare de greață, deshidratare, erodarea smalțului dentar, favorizează diabetul și reduc abilitățile cognitive și comportamentale. În cazul unui consum exagerat, energizantele pot produce decese”, se arată în petiție.

Foarte mulți copii și adolescenți consumă băuturi energizante, inclusiv la școală

A devenit o obișnuință ca minorii să consume băuturi energizante zilnic, inclusiv la școală.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară arată că, în Europa, 68% dintre adolescenți și 18% dintre copiii sub 10 ani consumă băuturi energizante.

Petiția Declic poate fi semnată aici

Asta se întâmplă pentru că nu există niciun fel de restricție privind accesul minorilor la aceste produse. Este nevoie ca Parlamentul României să voteze o lege care să interzică vânzarea de băuturi energizante către minori, la fel cum se întâmplă în cazul tutunului sau alcoolului. Iar amenzile pentru cei ce încalcă legea să fie usturătoare”, se mai precizează în textul petiției membrilor Declic.

spot_img
Latest news
știri