4.3 C
București
miercuri, 25 decembrie, 2024

Peste 2.000 insule ecologice digitalizate intră în funcțiune, până la sfârșitul anului, în zeci de orașe din România

Mircea Fechet: ”Colectarea selectivă trebuie să devină o practică inclusiv în comunitățile certate cu bunul-simț și curățenia”

Ministrul Mircea Fechet a anunțat astăzi, 31 octombrie, că peste 2.000 insule ecologice digitalizate intră în funcțiune, până la sfârșitul anului, în zeci de orașe din România, cu sprijinul Ministerului Mediului și finanțare din PNRR.

Mircea Fechet: ”Prin intermediul insulelor ecologice digitalizate, ne asigurăm că avem comunități mai curate și mai verzi, dar și că putem crește într-un ritm mai alert decât până acum rata de colectare separată a deșeurilor municipale”

Potrivit anunțului făcut de oficial, este vorba de sisteme inteligente de colectare a deșeurilor, care se alătură celor deja instalate de multe administrații locale din țară.

Mai exact, acel capitol rușinos pentru țara noastră, care ne ține încă pe ultimul loc în clasamentele europene”, a explicat ministrul Mediului.

Locuitorii vor putea colecta deșeurile în ecoinsule supraterane, pe cinci fracții: sticlă, plastic, hârtie, biodegradabil și deșeuri reziduale

Accesul la noile platforme de salubritate se poate face fie pe bază de cartelă, fie cu ajutorul telefonului mobil, din aplicația asociată locului de consum.

Noutatea pe care o aduc insulele ecologice nu constă numai în accesul digitalizat, ci și în sistemul de monitorizare și raportare, care îi permite operatorului de servicii de salubritate să știe când s-au umplut containerele, când trebuie golite și, cel mai important, care e cantitatea de deșeuri colectată pe fiecare fracție, la nivelul unui cartier.

Asta înseamnă un impuls pentru colectare și reciclare, dar și un pas în plus în aplicarea principiului ”Plătește pentru cât arunci!” – prima condiție pentru facturi corecte. Înnoirea cu ecoinsule continuă în întreaga țară, atât cu sisteme de colectare de suprafață, cât și subterane, iar eu sper ca, pe măsură ce ne vom obișnui în număr cât mai mare cu acest mod civilizat de gestionare a deșeurilor menajere, bazat pe noile tehnologii, colectarea selectivă să devină o practică inclusiv în comunitățile certate cu bunul-simț și curățenia”, a conclus ministrul.

spot_img
Latest news
știri