În anii precedenți, „Lăsata secului” a adus cu ea valori ieșite din comun ale poluării atmosferice, la nivel național. Anul acesta, Garda de Mediu cere primăriilor să se implice în monitorizarea strictă a acestor evenimene. Încălcarea legii va fi pedepsită aspru, avertizează reprezentanții acesteia.
Obicei popular vechi, apucături contemporane dăunătoare
Ultima zi dinaintea postului Paștelui aduce, anual, înregistrări ale unor valori de poluare record la nivel național. În multe localități, sărbătoarea de „Lăsata secului” a devenit o farsă a ce ar trebui să simbolizeze această zi.
În trecut, în unele sate se practica obiceiul ”Mătăuzelor,” așa-zise „focuri purificatoare.” Acestea erau aprinse pe dealuri, la lăsatul serii. Focurile, spune tradiția, ajută la alungarea spiritelor rele din comunitatea respectivă, care este, astfel, purificată. Ce a fost un obicei popular vechi s-a transformat, însă, într-unul extrem de dăunător pentru sănătatea publică. Cu câțiva ani în urmă, Stirile ProTV prezentau o variantă romanțată a evoluției acestui obicei. La Sibiu, tinerii aprindeau caucicuri pe care le învârteau deasupra capului, pentru a impresiona fetele nemăritate. Obiceiul s-a extins și a degenerat, însă,focurile devenind incendieri la scară mare. Fostul Șef al Garzii de Mediu, Octavian Berceanu, declara în 2021, la Digi24, citat de ziare.com, că valorile de poluare în București ajunseseră, după incendieri, la peste zece ori valoarea maximă admisă.
Arderile de cauciucuri de „Lăsata secului”, pedepsite cu amenzi și chiar închisoare
Nu este de mirare că Garda de Mediu pare a trata cu seriozitate problema incendierii cauciucurilor. Aceasta a publicat, pe pagina de Facebook a instituției, o înștiințare adresată primarilor tuturor localităților din România. Ei primesc instrucțiuni clare pentru a stopa poluarea cauzată de sărbătorirea inadecvată a sărbătorii „Lăsata secului.”
„Pentru prevenirea, reducerea și eliminarea impactului negativ asupra mediului și a stării de sănătate a populației, generat de practicarea inadecvată a unor obiceiuri populare ce pot avea loc în data de 26.02.2023, când va avea loc sărbătoarea religioasă ,,Lăsata secului” se impun:
– măsuri speciale de monitorizare a acestor evenimente,
– necesitatea asigurării prevenției și intervenției în cazul apariției fenomenelor de incendiere a anvelopelor uzate,” spun reprezentanții instituției.
Incendierea oricărui tip de deșeu, inclusiv a anvelopelor uzate, aduce cu ea o amendă de la 30.000 lei la 45.000 lei, pentru persoanele fizice. Amenda crește, la 50.000 – 70.000 lei, pentru persoanele juridice, anunță aceștia. Sancţiunea contravenţională este însoțită de una complementară, de confiscare a vehiculele, bunurilor şi mijloacelor folosite la săvârşirea contravenţiei pentru incendierea deşeurilor.
Practicile inadecvate de „Lăsata Secului,” un pericol pentru sănătatea publică
Arderea cauciucului este extrem de nocivă pentru organismul uman. Zeci de substanţe chimice periculoase, cancerigene, sunt emanate în atmosferă. Monoxidul de carbon, oxizi de sulf și de azot, dioxine, furani, metale grele, benzen şi hidrocarburi aromatice policiclice, sunt câteva dintre acestea, scrie autoblog md. Absorbția sau acumularea chiar și a unei cantități foarte mici de dioxine, ca exemplu, duce la boli ale sistemului respirator și nervos, și chiar la desece. Ele sunt extrem de rezistente la degradarea chimică și biologică, persistă în mediu mult timp, și sunt transportate liber de-a lungul lanțurilor alimentare, de la plante, la animale și oameni. Vîntul poate împrăștia aceste substanțe la distanţe mai mari de 160 de km.