14 C
București
marți, 30 aprilie, 2024

Un lider indigen a depus o plângere penală, cu scopul de a salva pădurile tropicale din Indonezia

Impunerea unei plantații de ulei de palmier în locul pădurilor va distruge mediul și identitatea culturală a indigenilor care trăiesc aici

Liderul indigen și ecologist al tribului Awyu din Papua, Hendrikus ”Franky” Woro, a depus o plângere penală, reclamând distrugerea mediului și pericolul reprezentat de schimbările climatice.

Potrivit organizației Greenpeace International, ”Franky” Woro a depus această reclamație în cursul zilei de luni, 13 martie, la Curtea Administrativă Jayapura, urmând să primească un răspuns din partea justiției.

Procesul solicită revocarea unui permis eliberat de guvernul provincial Papua către PT Indo Asiana Lestari (PT IAL) care acoperă terenurile indigene tradiționale.

Liderul indigen: ”De generații întregi, suntem proprietarii acestor terenuri, dar nu am fost informați corespunzător despre activitățile planificate ale companiei. De asemenea, nu am fost consultați în nicio analiză de impact asupra mediului”

În acest context, avocatul Tigor Hutapea, parte a echipei de advocacy pentru salvarea pădurilor din Papua, a explicat că autorizația de mediu a fost eliberată pe baza unei analize de impact asupra mediului necorespunzătoare.

Autorizația ignoră existența proprietarilor indigeni obișnuiți. Mai mult, actul este unui viciat pentru că nu a fost însoțit de o analiză de conservare. Rezultatul va fi deteriorarea mediului și încălcarea drepturilor popoarelor indigene”, a transmis avocatul.

Pentru indigeni, pădurile sunt împletite cu identitatea lor culturală, iar distrugerea acestora ar putea reprezenta extincția unei întregi comunități

Oamenii din Awyu se tem că impunerea unei plantații de ulei de palmier le va distruge pădurile și mijloacele de trai obișnuite, așa cum s-a întâmplat în altă parte, în Papua de Vest.

Pădurile din Papua reprezintă ultima cea mai mare suprafață tropicală rămasă din Indonezia.

Potrivit raportului Greenpeace, este nevoie de urgentarea măsurilor care au ca scop stoparea acestor defrișări și salvarea pădurilor.

Latest news
știri