Nu este prima oară când județul Ilfov ajunge la știri. Nu e nici prima oară cînd motivele pentru asta sunt gunoaiele care sufocă suprafețe largi de teren. Un proces social extrem de toxic are loc acolo, când vine vorba despre deșeuri. Pare a fi un cerc vicios: oamenii aleg să arunce gunoaie în spațiul public. Localnicii fac sesizări, sau nu. Cînd are loc o sesizare mai substanțială, spun unii, Garda de Mediu ajunge în zonă, la timp, sau mai târziu. Cert este că, și atunci cînd zonele sunt igienizate, nu ia mult până cînd acestea ajung să fie, din nou, acoperite de gunoaie. Raiul deșeurilor din zonă este, astfel, greu de clintit. El își mută doar, temporar, locația.
Măgurele Ilfov și Bragadiru, unde insalubritatea e la ea acasă
De data asta, în prim plan sunt deșeurile din Măgurele Ilfov și Bragadiru. Situația dezastruoasă în care se află străzi întregi a ajuns în atenția noastră întâmplător. Mai precis, Știrea Verde a descoperit un apel, făcut public pe Facebook, către Garda de Mediu.
„(…)am înaintat o sesizare către Garda de Mediu Ilfov, cu privire la groapa de gunoi existentă în proximitatea străzilor Livezii și Moților (Măgurele Ilfov) și Dunării fostă Legendei (Bragadiru),” se precizează în postare.
”A.P.A.- ASOCIAȚIA PESCARI AMĂRĂȘTENI susține aceste demersuri, chiar dacă nu este vorba neapărat de pescuit ori ape, este vorba natură și dacă putem salva ceva o facem, dacă nu reușim măcar încercăm!
Indiferența nu este o soluție!!!
NU SE MAI POATE
ESTE PREA MULT
FACEȚI CEVA
Atașez mailul trimis, ceva poze, linkul cu live-ul de astăzi la locație și sper că lucrurile se vor schimba!” , concluzionează autorul postării.
Raiul deșeurilor din străzile Livezii și Moților (Măgurele Ilfov) și Dunării, fostă Legendei (Bragadiru)
Pozele prezentate în postare nu sunt pentru suflete sensibile. Atunci când s-a răsturnat carul peste Măgurele Ilfov și Bragadiru, civilizația, se pare, se terminase deja. Lipsa ei doare, în imaginile de mai jos. Acestea par a fi rupte dintr-un film de Hitchcock – unul despre gunoaie. Raiul deșeurilor din Magurele Ilfov și Bragadiru pare a fi un nume potrivit. Interesant ar fi cum ar arăta o prezentare turistică a măreției acestor meleaguri. Măreție existentă, însă una îngropată într-un amestec toxic de gunoaie industriale și menajere – o adevărată bombă un ceas. Ori, pentru amatorii de senzații tari, de ce nu, un adevărat… deliciu…
Doamnelor și domnilor, bine ați venit în județul Ilfov!
…fiindcă, unde altundeva ai putea avea parte de o astfel de operă de artă vie, o natură în procesul de a deveni moartă, sub un amestec, de altfel pestriț, de gunoaie menajere?! Turiști, lăsați galeriile de artă bucureștene, județul Ilfov are lucruri cu mult mai interesante de oferit!
Aici, extazul cultural este complet. Crengi încărcate cu flori dalbe tronează asupra unui alt curcubeu de deșeuri. Această piesă ar putea fi intitulată „Frumusețe primăvaratică detronată.”
Turiștii ar putea fi plimbați prin acest crâng mirific. Mirific, într-o zi când gunoiul va fi curățat de pungile de gunoi, bancheta de mașină arsă și mormanele de moloz. Pare slujba unor operatori ilegali de salubrizare. Ce mai, un vis!
În atenția potențialilor investitori, care ar vrea să cumpere acest teren: alegere extrem de inspirată. Terenul vine cu propria groapă de gunoi. Lamentările nu sunt acceptate, la fel cum calul de dar nu se caută la dinți.
Gunoaie, poate, dar acestea sunt niște gunoaie extrem de valoroase, de fapt. Ele vin dotate cu vile. Felicitări administrației locale pentru aprobarea acestui proiect unic!
Orice urmă de umor negru pălește în fața acestei dovezi clare că o firmă de construcții alege să își conducă activitatea fără pic de bun simț pentru locuitorii acestor două localități.
Bine ați venit la noi în localitate!
Alte gunoaie industriale…
Doritorii posesori ai unui cont de Facebook pot urmări și o filmare de la locație, aici: https://fb.watch/jqIRoLYquJ/
Semnale pozitive din partea Gărzii de Mediu
Ei bine, se pare că în cazul deșeurilor, a contacta comisarii Gărzii de Mediu este o idee bună. Postarea care conține fotografiile a fost creată de către Mihai Bogdan Andriescu, miercuri, 22.03. 2023. Acesta este președintele ONG-ului APA – Asociația Pescari Amărășteni. „În ce calitate?!” , l-am întrebat. În calitate „de cetățean, președinte ONG, pescar și iubitor de natură,” ne-a răspuns acesta. El a făcut și o sesizare oficială. La care a și primit deja un răspuns prompt! Un inspector a luat legătura deja cu acesta. „Am mai colaborat cu dânsul și s-a rezolvat,” spune Andriescu.
Acesta nu este la prima sesizare făcută către Garda de Mediu. „Am avut o bună colaborare în acest sens cu cei de la Garda de Mediu Arges la precedenta petiție adresată lor când am semnalat gunoaiele din aval de barajul Râușor, drept pentru care le mulțumesc încă o dată și îmi doresc și de această dată să fie cu succes!”, afirmă acesta, în aceeași postare.
El ne confirmă că reprezentanții Gărzii de Mediu au fost receptivi la sesizările anterioare. „În trecut, am primit răspunsuri oficiale, și chiar poze de la fața locului,” a precizat Andriescu, pentru Știrea Verde. „Iată oameni buni că încă se poate și în România să fie normalitate și cu ajutorul vostru al tuturor să reușim în ceea ce ne propunem dqcă bineînțeles vrem să facem ceva (…) Așadar, nu vă rezumați doar la a posta pe Facebook, luați inițiativa și adresați-vă cu curaj instituțiilor statului indiferent de situație!”, a fost îndemnul public al acestuia.
Cum arată o sesizare câștigătoare
Pentru a se asigura de succesul sesizării sale, și a nu lăsa loc pentru confuzii, Andriescu a inclus în sesizarea sa coordonatele Google Maps ale locului exact unde se află deșeurile în cauză. Acesta a mers chiar mai departe, punând la dispoziția inspectorilor de mediu o filmare de la locațiile în cauză. Mesajul său trădează dorința sa de a vedea o schimbare în situația iadului deșeurilor care împânzesc România, de-a lungul și latul ei. Sentimente posibil cauzate de aceeași disperare pe care am simțit-o și noi, când am văzut imaginile de mai sus.
Acesta nu dă semn că s-ar lăsa bătut. „Vom vedea și cu siguranță peste o săptămână, două, o lună, voi reveni acolo și voi repeta la nevoie. Îmi doresc să nu fie nevoie! Poate ne ajută în acest sens și Garda Naţională de Mediu dacă cei de la Ilfov nu ne vor răspunde, ” spune el, în postarea sa.
Andriescu își încheie mesajul cu un îndemn pentru toți cititorii: „Toate bune și nu uitați, indiferența și nepăsarea ne-au adus în situația asta, chiar de nu noi aruncăm gunoiul, ci și pentru faptul că, tacit ne facem că nu vedem, ori nu e problema noastră! Ei bine este, chiar de nu pare! Mă rog… valabil pentru cine încă mai are conștiință!”
Vom urmări în continuare situația iadului deșeurilor din județul Ilfov, și vom reveni cu detalii asupr aoricăror intervenții ale autorităților, de mediu și nu numai, atunci când – și dacă – ele vor avea loc.