4.1 C
București
duminică, 22 decembrie, 2024

Luna Plantării Arborilor: Puieți plantați în timp record la Timiș, de voluntari

Completate, păduri de stejari, cu o importanță vitală pentru mediu

Luna Plantării Arborilor, care se desfășoară între 15 martie și 15 aprilie, continuă, cu noi campanii de împăduriri. De data asta, în județul Timiș, unde o echipă de voluntari a plantat 600 de puieți într-un timp record, anunță reprezentanții Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.

Evenimentul a constat într-o plantare de puieți forestieri în completarea unei regenerări naturale. O parte a echipei a fost formată din studenți ai Universității Politehnica Timișoara. Au mai participat membri ai echipei UPT Racing Team și angajați ai companiei Color Metal Srl. Împreună, aceștia au plantat 400 de puieți de castan și 200 de puieți de alun, în timp record, conform Romsilva. Plantarea puieților a avut loc la Romsilva – Ocolul Silvic Faget, Direcția Silvică Timiș.

Plantați: puieți de castan comestibil și alun turcesc, specii care „întăresc reziliența climatică a pădurilor

„Acțiunea s-a petrecut într-o pădure de cvercinee – un amestec de cer (Quercus cerris) și gârniță (Quercus frainetto), specii iubitoare de căldură și soare, mai puțin întâlnite în Transilvania aproape deloc în Moldova, care a fost „înnobilată” acum cu castan comestibil (Castanea sativa) și alun turcesc (Corylus colurna),” se arată în textul publicat de Romsilva, pe Facebook.

Fructificația se produce odată la 8 – 10 ani, în cantități care pot asigura instalarea regenerării naturale a pădurilor. Regenerarea naturală nu se instalează în totalitate, totuși, spun specialiștii Romsilva. Zonele rămase libere sunt „obligatorii pentru regenerarea artificială, situație în care, silvicultorii realizează lucrări de completare a golurilor.”

Foto: Alexandru Pongracz, Ocolulul Silvic Făget. Romsilva, Facebook

În România, în 2019, stejarii ocupau aproximativ 18% din suprafața fondului forestier proprietate publică a statului administrat de Romsilva. Pădurile de cvercinee (stejari) au o importanță vitală pentru mediu. Pe lângă faptul că ajută la stabilizarearea solului, acestea susțin ecosisteme întregi. Conform Romsilva, „plantațiile acestea de tip 𝐟𝐨𝐨𝐝 𝐟𝐨𝐫𝐞𝐬𝐭 oferă hrană pentru multiple specii de animale, susțin un plus de biodiversitate și întăresc reziliența climatică a pădurilor.”

Romsilva speră să regenereze, în campania de primăvară, aproape 10.000 de hectare de fond forestier

Regia Naționala a Padurilor – Romsilva își continuă, astfel, campania de împădurire. Aceasta anunță că va planta circa 20 de milioane de puieți forestieri în cursul campaniei de împăduriri de primăvară. Ea va regenera, astfel, 9.643 hectare fond forestier proprietatea publică a statului. 6.766 hectare vor fi regenearte prin regenerări naturale și 2.877 hectare prin regenerări artificiale, prin lucrări de împăduriri. ”Tot în cursul campaniei de împăduriri de primăvară, vor fi efectuate lucrări de completări pe 1.997 hectare și lucrări de refacere a plantațiilor pe alte 537 de hectare,” precizează reprezentanții Romsilva.

spot_img
Latest news
știri