Organizația Greenpeace din România a analizat decizia Guvernului României de a aloca 4.35 miliarde de euro pentru o nouă infrastructură de gaze fosile până în 2030 și a evaluat impactul social și economic al acesteia.
Pentru a ajuta guvernul să evite soluțiile false, organizația a solicitat Institutului European de Politică Energetică și Climatică (IEECP) să realizeze o analiză socio-economică cost-beneficiu care compară planul de investiții într-o nouă infrastructură de gaze cu diferite scenarii care ar face clădirile mai eficiente energetic în întreaga țară
În acest sens, organizația de mediu a cerut Institutului de Politică Europeană pentru Energie și Climă (IEECP) să efectueze o analiză cost-beneficiu pentru a compara planul guvernului privind dezvoltarea infrastructurii de gaze cu investiții ipotetice în eficiența energetică a clădirilor.
Potrivit rezultatelor obținute, investiția în gaze este considerată a fi cea mai proastă alegere posibilă pentru economia și societatea României, în timp ce investițiile în eficiența energetică și în surse regenerabile de energie au un impact social, economic și de mediu mult mai mare.
Greenpeace România: ”4.35 miliarde este o sumă enormă”
”Mai ales când te gândești că Guvernul României intenționează să investească această sumă în proiecte și infrastructură de gaze fosile până 2030. În contextul în care România se confruntă cu una dintre cele mai ridicate rate de sărăcie energetică din Uniunea Europeană, guvernul ar trebui să-și reconsidere angajamentele de investiții în sectorul energetic prin care să sprijine proiecte cu adevărat benefice pentru oameni și mediu. Investițiile în izolațiile de clădiri, panouri fotovoltaice și pompe de căldură ar trebui să fie prioritizate înaintea proiectelor extrem de costisitoare și poluante pentru gaze fosile”, au transmis membrii organizației.