Mai multe ateliere gastronomice vor fi organizate la Timișoara, într-un festival care are ca scop promovarea consumului responsabil, reducerea risipei alimentare, hrana sănătoasă și grădinăritul urban.
Festivalul LA PAS promoveaza „Gustul ca patrimoniu”, invitând profesori și tineri în activitățile acestui festival, ieșiri cu produse locale în cartierele Timișoarei sau la picnic și artă, toate parte din Programul LA PAS 2023.
Inițiatorii urmăresc valorificarea patrimoniului gastronomic prin respectarea principiilor ”bun-curat-etic”, specifice mișcării de Slow Food
”Ne propunem să dezvoltăm competențe de consum responsabil în rândul tinerilor, instituirea unor practici sustenabile de organizare a evenimentelor culturale și pentru turism, adoptarea de politici publice care să favorizeze modele de dezvoltare sustenabilă și o cultură a sustenabilității”, a declarat Mihaela Vețan, coordonator al Programului LA PAS.
O componentă importantă a programului din Timișoara este cea educațională – ”LA PAS: Educație pentru schimbare”, prin care 650 de elevi și familiile lor să fie angrenați, până în luna noiembrie, în activități privind consumul responsabil, reducerea risipei alimentare, hrană sănătoasă, grădinărit urban și modă sustenabilă
Profesori de la 15 unități de învățământ din Timișoara, școli și licee, s-au implicat în program și pregătesc proiecte dedicate pe care le vor implementa împreună cu copiii și tinerii în următoarele luni.
Se promovează învățarea experiențială – elevii vor grădinări și vor găti în școală și acasă, cu părinții sau bunicii, vor învăța să mănânce curat și sănătos, produse locale, să își gestioneze cumpărăturile, vor face borcane anti-risipă, vor face excursii în afara orașului și vor culege plante medicinale, vor recicla creativ, vor deveni designeri ad-hoc, pentru a revalorifica și refolosi hainele vechi.
Programul LA PAS / Slowing Down, inițiat și dezvoltat de Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare în contextul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023.