Membrii Greenpeace România au atras atenția asupra impactului negativ pe care mijloace motorizate îl au asupra naturii.
”Turele cu motociclete enduro, ATV-uri, Buggy-uri, mașini 4×4 și alte mijloace motorizate în pajiștile, râurile, pădurile și munții noștri nu sunt și nu trebuie considerate turism”, au transmis membrii Greenpeace România.
”Sport, poate, dar e profund disonant să pretinzi că faci turism din dragoste de natură poluând fonic și cu noxe, distrugând covorul vegetal și solul fertil, provocând eroziuni care cicatrizează peisajul, distrugând tihna animalelor și a turiștilor nemotorizați”
”E ca și cum ai spune – mi-a fost dat să o aud de multe ori – că vânătorii omoară animale din prea multa dragoste ce le-o poartă și că masacrarea pădurilor este de fapt un act de tandrețe și grijă”, a precizat Greenpeace România.
În același context, Societatea Ghizilor și Liderilor Montani a precizat că, în aceste zile, mai exact în intervalul 12-21 mai 2023, are loc evenimentul off road Super Karpata Trophy.
Acest eveniment presupune străbaterea Munților Carpați de către o coloană de aproximativ 100 de mașini off road cu echipe formate din 9 țări europene, printre care Austria, Germania, Italia, Luxemburg și Elveția.
Modul în care acest eveniment cu mijloace motorizate se desfășoară este unul extrem de nociv pentru mediul înconjurător
Societatea Ghizilor și Liderilor Montani din România (SGLM) dorește să atragă atenția atât societății civile, cât și autorităților (Regia Naționala a Pădurilor – Romsilva, în calitate de administrator de arii protejate, Jandarmeria Română, Garda Naţională de Mediu) asupra acestor ilegalități și, în mod special, asupra impactului negativ pe care aceste activități îl au asupra mediului înconjurător cât și asupra diferitelor forme de turism activ.