17.1 C
București
joi, 19 septembrie, 2024

Și Belgia, nu doar Franța, vrea ”pauză” de la măsurile legate de mediu

Premierul belgian se alătură demersului președintelui Franței de a pune stop măsurilor legat de mediu, mai ales cu privire la pesticide, biodiversitate, dar și la emisiile provenite de la ferme.

Premierul belgian Alexander De Croo s-a declarat în favoarea unei „pauze” de reglementare
europeană privind standardele de mediu. „Ceea ce trebuie evitat acum este supraîncărcarea
situației. Prin adăugarea la obiectivele de emisii de CO2, de exemplu noi standarde de dioxid de azot, noi standarde în domeniul biodiversității asta se va reuși”
, a spus de Croo. Premierul belgian calcă pe urmele lui Emmanuel Macron.

Acesta a a cerut o „pauză europeană de reglementare” în materie de mediu. El spunând că Uniunea Europeană a făcut „mai mult decât toți vecinii” și că acum „are nevoie de stabilitate”. Cea mai mare parte a planului de climă al UE a fost adoptat, adică reforma pieței carbonului, încheierea vânzărilor de mașini cu motor termic.

Pauză pentru biodiversitate, pesticide sau emisii de la ferme

Cu toate acestea negocierile sunt dificile pentru alte texte cheie ale „Green Deal” european
privind biodiversitatea, pesticidele sau emisii poluante de la ferme. „Cer să apăsați butonul de
pauză, dar nu în ceea ce privește CO2. Pentru CO2 trebuie să ne păstrăm întreaga ambiție, dar pentru celelalte subiecte cer pauză”
, a declarat Alexander De Croo. El a spus că se teme „de o situație în care există atât de multe reguli încât industria noastră nu le mai poate gestiona. Și atunci nu ne vom îndeplini obiectivele de reducere a emisiilor de CO2, pentru că industria este cea care va trebui să le implementeze” . De asemenea, el s-a îngrijorat de riscul „pierderii impulsului care există în prezent pentru a face față schimbărilor climatice”.

Replici acide din partea colegilor de partid

Declarațiile lui Alexander De Croo sunt uluitoare. Alt cuvânt nu am. Eroziunea biodiversității este la fel de îngrijorătoare ca și schimbările climatice”, a spus Jean-Marc Nollet. Acesta este copreședintele partidului Écolo, partener al coaliției lui Alexander De Croo. „Dacă vrem să păstrăm o planetă locuibilă, dacă vrem să oferim un viitor mai bun copiilor noștri, nu se pune problema să apăsăm butonul + pauză +”, a adăugat el. Principala forță politică din Parlamentul European, grupul PPE solicită „un moratoriu” asupra acestor proiecte legislative.

spot_img
Latest news
știri