Faptul că România nu a manageriat cele 68 de depozite neconforme de deșeuri va aduce și o condamnare. Cel mai probabil din partea Curții Europene de Justiţie a Uniunii Europene, a spus preşedintele AFM. „O categorie cu care ne luptăm destul de de tare la Administraţia Fondului pentru Mediu o reprezintă cele 68 de depozite. Pentru care România a fost în infringement şi urmează, cel mai probabil, să fie şi condamnată de Curtea Europeană de Justiţie. Administraţia Fondului pentru Mediu a atras băţul scurt, ca să mă exprim plastic.
Responsabilitatea închiderii depozitielor revine AFM
Și noi suntem cei care vor trebui să închidem aceste depozite. Zece depozite municipale au fost deja închise. Mai avem încă şase depozite. Sunt cele pe care le vedeţi acum în categoria depozitelor municipale. De asemenea, o provocare foarte mare o reprezintă categoria de depozite industrial. Acele gropi industriale provenite de la foste societăţi demult apuse. România s-a angajat că le va ecologiza, ceea ce nu s-a întâmplat nici până astăzi. Şi asta facem acum la Administraţia Fondului pentru Mediu. Am preluat, prima primul depozit, cel de la Sofert, un depozit de deşeuri periculoase.
Situația este extrem de greu de gestionat
Am semnat contractul pentru elaborarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic privind închiderea acestui depozit. Urmează cât de curând, probabil luna următoare, să preluăm şi depozitul de Suplacu de Barcău. Vreau să vă spun că nu este o muncă uşoară. Este extrem de greu de gestionat această zonă. Pentru că discutăm de companii care se află în diverse stadii. Fie de insolvenţă, fie de faliment, fie nu au fondurile necesare pentru închiderea acestor depozite”, a spus el. Acesta a adăugat că, după elaborarea studiilor de fezabilitate, se va încerca găsirea soluţiilor de finanţare pentru închiderea depozitelor neconforme.