1.6 C
București
luni, 25 noiembrie, 2024

Praful de cretă: o soluție pentru încălzirea globală

Praful de cretă, folosit mai ales de sportivi pentru o mai bună priză a aparatelor la care evoluează (gimnastică, haltere etc.), poate fi soluția pentru încălzirea globală.

Conform unui nou studiu, cercetătorii de la Universitatea Harvard au descoperit că praful fin de cretă ar putea juca un rol esențial împotriva temperaturilor ridicate. Astfel, în cadrul unui experiment, oamenii de știință au explicat că Soarele ar putea fi ”estompat” prin praful de cretă.

Praful de cretă: un produs banal, dar o armă împotriva încălzirii globale

Soluția vine după mulți ani de studii, iar experimentul ar putea schimba soarta planetei în următorii ani.

Un balon uriaș va fi lansat în Suedia în această vară, în apropierea orașului arctic Kiruna. Acesta va urca la o altitudine de 20 de km și va fi prima încercare serioasă de a explora dacă încălzirea globală ar putea fi ținută sub control prin diminuarea soarelui.

Balonul va arunca particule de carbonat de calciu – praf de cretă, în esență – pentru a vedea dacă eliberarea acestuia în stratosferă ar putea, în cele din urmă, să devieze o porțiune din energia soarelui și să diminueze, astfel, temperatura pe Pământ, scrie The Times.

Balonul, care va conține 600 de kilograme de carbonat de calciu, va fi ridicat la 20 de kilometri altitudine. Acolo, conținutul său va fi împrăștiat în atmosferă. Cercetătorii spun că particulele fine de praf de cretă vor estompa razele puternice ale Soarelui, astfel încât temperatura să scadă în zona studiată. Unii experți de la Harvard susțin că, dacă am împrăștia această pudră în aer pe tot globul, am reduce semnificativ temperatura pe planetă, precizează DC Business.

Bill Gates, despre studiu: nu soluție, dar o amânare a încălzirii globale

Bill Gates, unul dintre finanțatorii proiectului ScoPEx, spune că aceasta nu este o soluție la schimbările climatice, însă ea poate, în cel mai fericit caz, să „amâne problema pentru 10 sau 15 ani, până când vom scăpa de sursele emisiilor nocive”, a declarat acesta pentru euronews.com.

De asemenea, cercetătorii au explicat și faptul că praful de cretă nu este nociv dacă este ingerat sau inhalat. Cu toate acestea, fiecare doctrină are și o opoziție: mai mulți experți consideră că geoingineria solară ar putea aduce riscuri de altă natură, cum sunt schimbările extreme ale modelelor meteorologice.

Stuart Haszeldine, profesor de captare și stocare a carbonului la Universitatea din Edinburgh, care nu este implicat în proiect, a spus că Pământul ar putea fi răcit cu măsuri ieftine. Dar blocarea soarelui nu ar face nimic pentru a elimina cauza principală a încălzirii – carbonul adăugat în atmosferă prin arderea combustibililor fosili, mai arată sursa citată.

spot_img
Latest news
știri