5.3 C
București
duminică, 20 octombrie, 2024

Autoritățile din România trebuie să facă public proiectul noului Cod Silvic

Organizația WWF România cere autorităților să facă publice aceste propuneri pentru a putea înțelege dacă sunt respectate direcțiile strategice de acțiune, asumate de către Guvern prin Strategia Națională pentru Păduri 2030 (SNP30) acum mai puțin de 8 luni

Un articol publicat pe site-ul WWF România prezintă o cerere către autorități de a face public proiectul noului Cod Silvic.

Organizația WWF România susține că transparența și participarea publicului în procesul decizional sunt aspecte esențiale pentru conservarea și gestionarea durabilă a pădurilor.

WWF România: ”Proiectul noului Cod Silvic a fost înaintat Ministerului Mediului de către echipa de coordonare a proiectului, însă forma sa finală nu este publică pe platforma dedicată proiectului. Cerem autorităților să facă publice aceste propuneri”

WWF România argumentează că proiectul noului Cod Silvic are un impact semnificativ asupra mediului și că cetățenii au dreptul de a fi informați și de a avea posibilitatea de a-și exprima opiniile cu privire la acesta.

Mai mult, WWF România subliniază importanța unei legislații puternice și eficiente în protejarea pădurilor, având în vedere rolul lor vital în conservarea biodiversității și în combaterea schimbărilor climatice.

Organizația face apel la transparență și participare publică, cerând autorităților să publice proiectul noului Cod Silvic și să faciliteze consultări publice adecvate.

De asemenea, organizația solicită ca aceste consultări să fie deschise și accesibile tuturor părților interesate, inclusiv cetățenilor, mediului de afaceri și organizațiilor neguvernamentale.

WWF România subliniază faptul că dezvoltarea unui nou Cod Silvic ar trebui să se bazeze pe principiile durabilității, conservării biodiversității și a funcțiilor ecosistemice ale pădurilor, pentru a asigura gestionarea lor responsabilă și protejarea intereselor publice pe termen lung

Nu ar fi corect, din perspectiva factorilor interesați care s-au implicat în întregul proces, ca aceste propuneri să fie făcute public de-abia după proiectul de Ordonanță de Urgență. WWF România a atras deja atenția că prima schiță transmisă spre consultare publică conține o serie de derapaje importante de la principiile gestionării durabile a pădurilor. Reformele pentru sectorul forestier din România sunt rescrise într-o altă viziune care contravine, în opinia noastră, intereselor legitime ale societății”, au transmis membrii organizației pentru protecția mediului din România.

spot_img
Latest news
știri