Aproximativ 46% din spitale și 43% din școlile din Europa sunt situate în zone cu cel puțin 2 grade Celsius peste media regională.
Acest lucru expune populația vulnerabilă (copii și bolnavi) la temperaturi care le-ar putea pune în pericol sănătatea, transmite Reuters, preluată de Biziday.
Agenția Europeană de Mediu (AEM) a elaborat o analiză care prezintă modul în care Europa poate face față schimbărilor climatice
Potrivit agenției, aproximativ jumătate dintre școlile și spitalele din orașele europene sunt situate în zone cunoscute sub denumirea de ”Insule de căldură urbane”.
Fenomenologia apare în zonele cu aglomerări dense de clădiri și infrastructură, cum ar fi blocuri și drumuri, care absorb și rețin mai multă căldură în comparație cu spațiile verzi.
Schimbările climatice, cauzate în principal de arderea continuă a combustibililor fosili, conduc la valuri de căldură mai intense și mai frecvente
Această situație, împreună cu existența insulelor de căldură urbane, prezintă riscuri pentru sănătate și poate determina creșterea numărului de decese cauzate de stresul termic în rândul populațiilor vulnerabile, cum ar fi persoanele în vârstă, bolnavii sau copiii.
“Acesta este un fenomen care va avea consecințe grave asupra sănătății umane. Vulnerabilitatea în Europa crește, de asemenea, din cauza îmbătrânirii populației, din cauza orașelor mai condensate. Acesta este un lucru care, împreună cu valurile de căldură, va deveni un risc destul de mare pentru societate în viitor”, a declarat Blaz Kurnik, șeful departamentului de adaptare la schimbările climatice al Agenției Europeane de Mediu.
De exemplu, în timpul unui val de căldură din 2003, rata mortalității din orașele din Marea Britanie a fost de două ori mai mare decât în zonele rurale locale.