12.2 C
București
vineri, 18 octombrie, 2024

Greenpeace International cere protecție urgentă pentru oceane

Organizația internațională pentru protecția mediului continuă în instanță lupta pentru protejarea oceanelor și combaterea schimbărilor climatice, promovând măsuri urgente pentru reducerea poluării marine și a emisiilor de gaze cu efect de seră

Greenpeace International a anunțat că Tribunalul Internațional pentru Dreptul Mării urmează să audieze, în acest an, o solicitare de opinie consultativă care ar putea avea consecințe de amploare pentru oceane, în contextul în care schimbările climatice devin din ce în ce mai accentuate.

Tribunalul Internațional pentru Dreptul Mării (ITLOS) este un organism judiciar specializat în rezolvarea disputelor legate de dreptul internațional al mării. A fost înființat în 1996 și își are sediul în Hamburg, Germania.

Rolul principal al ITLOS este de a oferi o platformă pentru soluționarea pacifică a diferendelor legate de interpretarea și aplicarea Convenției Națiunilor Unite asupra Dreptului Mării (UNCLOS).

Acest tratat internațional, adoptat în 1982, stabilește un cadru legal cuprinzător pentru utilizarea și protecția mărilor și oceanelor.

Gazele cu efect de seră provoacă haos în oceanele, determinând efecte nocive precum încălzirea și acidificarea acestora

Subliniem în submisia noastră adresată Tribunalului nevoia urgentă de a aborda emisiile de gaze cu efect de seră ca formă de poluare marină, guvernate de Convenția Națiunilor Unite asupra Dreptului Mării (UNCLOS)”, au transmis membrii Greenpeace International, astăzi, 22 iunie.

Fără măsuri eficiente de mitigare, aceste impacturi ar putea avea consecințe catastrofale asupra ecosistemelor marine, reprezentând o amenințare atât pentru sistemele sociale, cât și pentru cele ecologice.

Greenpeace International: ”Împreună, să ne facem auzite vocile pentru justiția climatică”

Susținem cu tărie interpretarea obligației de prevenire, reducere și control al poluării marine în conformitate cu alte surse de drept internațional. Aceasta include încorporarea principiilor drepturilor omului și a dreptului mediului internațional, precum și a cadrului de ghidare al Convenției Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice. Împreună, să ne facem auzite vocile pentru justiția climatică și să lucrăm în vederea unui viitor sustenabil pentru oceanele noastre și planeta noastră!”, se arată în comunicatul publicat de organizația internațională pentru protecția mediului.

spot_img
Latest news
știri